Det brukar sägas att förändring är den enda konstanten. Krogpatrullen kan skriva under på det. Att äta och umgås må vara en oumbärlighet, men det är ingen överdrift att säga att krogscenen förändrats en hel del de senaste, säg 15, åren.
Stans uteätarställen kan inte längre enkelt delas in grupper av finare krogar, mellanklass och sunkhak. Inrättningar där maten kanske inte står i absolut centrum kan vara våldsamt populära av andra anledningar, och väl värda ett besök. En vinbar kan ha högre eller mer äventyrliga matambitioner än traditionella restauranger. Därav: Krogpatrullen vill kunna ta sig an ställen som tidigare fallit mellan krogstolarna. Ställen som är lite av varje, hybridspelare i ett föränderligt utelivslandskap.
Konstanten betyget får ge vika för något nytt. Den detaljerade bedömningsmodell vi har använt i många år behöver helt enkelt uppdateras, förenklas. För att man ska ha en bra kväll ute måste inte varje tugga uppfylla ens gastronomiska dröm, det finns annat: som atmosfären, inredningen, bemötandet, drinklistan, vinerna, sorlet och stämningen.
Vi kommer hädanefter att sträva efter att i högre mån än tidigare bedöma de krogar vi testar utifrån helheten, och särskilt hur vi upplever deras ambition och löfte. Ett enkelt men ärligt hak kan vara ett toppenbesök för att de levererar vad de lovar, en finkrog kan få ett ”nja” om det slarvas med serveringen.
Det är inte så revolutionerande. Flera andra testpatruller har en enklare betygsskala som klarar av att härbärgera såväl michelinrestauranger som stimmiga kvarterskrogar. Resten får man läsa sig till. Och det vet vi att ni kan.
Det uppskattas när ni läsare kommer med förslag, och här finns alltså chans till att bidra till förändringen. Vilket är ditt favorithak – borde vi kanske komma dit?