En natt då "solen går upp och ner på en gång" som en strof lyder i den gamla schlagerdängan "Jag tror på sommaren" , ja då kan väl vad som helst hända? Blommornas magiska kraft ansågs i svensk folktro vara allra starkast på midsommarnatten. För en pollenallergiker som jag är det årets värsta dag, i synnerhet vid dans runt midsommarstång.
Midsommarfirandet har gamla anor, inte minst i Uppland. På 1300-talet sökte nunnorna i Skokloster tillstånd att anordna folkliga fester i samband med midsommar. De ville få bukt med det stökiga folkliga firandet med dans på kyrkogårdar, stöld av heliga bilder och skamlösa visor. Biskop Olaus Magnus skrev i "Historia om de nordiska folken" 1555 att ”på den helige Johannes döparens afton ... plägar allt folk utan åtskillnad till kön och ålder samlas i skaror på städernas torg eller ute på fria fältet, för att där glättigt tråda dansen vid skenet av talrika eldar, som överallt tändas”.
Midsommar och dans verkar alltid ha hört ihop. En svensk författare som ägnat denna helg en viss skrivarmöda är August Strindberg. Fröken Julies galenskaper utspelas i hans pjäs en midsommarnatt mot en fond av midsommardans på logen. Könskampen mellan herrgårdsfröken och betjänten Jean börjar med en förförelse på hennes initiativ, men slutar i katastrof och förvirring.
Laddningen i parets relation en midsommarnatt vid förra sekelskiftet är lika aktuell än i dag. Men deras klassmotsättningar har något dammigt över sig, liksom att Strindberg, låter mannen "vinna". Pjäsen är troligen den mest spelade i världen. Duons midsommarnatt har också dansats i flera koreografier, filmats av Alf Sjöberg, Helena Bergström, Liv Ullman och Fia-Stina Sandlund, samt målats av bland andra Sven X:et Erixon som en del av den stora fresken i trappan på Uppsala stadsteater.
Madam Flod i Strindbergsroman roman "Hemsöborna" har en ångestfylld midsommarnatt när hon jagar över gärdesgårdarna. Hon har gjort sig vacker till midsommarfirandet, men hennes älskade Carlsson vänslas med pigor i buskarna. Jag minns fortfarande Sif Ruuds vånda i rollen över egna åldrandet och sveket av fästmannen, spelad av Allan Edwall, i tv-serien från 1965.
Under en enda natt virvlar kärlekspar, komiska hantverkare och älvor om varandra i en av William Shakespeares mest älskade pjäser, "En midsommarnattsdröm". Den romantiska kärleken som dårskap och förblindelse är huvudtema. I utomhusuppsättningen vid Steninge slott 2005 fick naturmystiken i replikerna en extra skjuts av att älvor och kärlekspar rörde sig i slottsparken.
Pjäsen har också lockat filmmakare som Max Reinhardt och Michael Hoffman. En Arne Dahldeckare har lånat titeln, men dess handling med polisjakt på polsk maffia har väldigt lite med ursprunget att göra. Och man kan tro att Woody Allens "En midsommarnatts sexkomedi" bygger på Shakespearepjäsen, men den är faktiskt inspirerad av Ingmar Bergmans "Sommarnattens leende". Inga älvor, ingen naturmystik men väl trasslande kärlekspar. Går det ens bra för någon av dem? Midsommardrömmarna krossas till krass verklighet.
Katastroftänket runt helgen slår ut i full blom i Tove Janssons allåldersbok "Farlig midsommar"(1954). Naturkrafterna får spel och mumintrollen måste rädda sig efter att deras dal dränkts av en tsunami. De hittar en flytande teater att klamra sig fast vid. Lustigt nog har handlingen kopplingar till en annan Shakespeare-pjäs, "Stormen".
Men låt oss nu hoppas att årets midsommarnatt blir den vackraste du någonsin varit med om. Och är du inte pollenallergiker kan du plocka sju sorters blommor och lägga under kudden. Känn dig sedan fri att drömma om vad du vill.
Källor: Nordiska museet, IMDB.com , "Årets och livets högtider på Grönsöö" av Håkan Liby, "Svenska traditioner" av Ebbe Schön.