TT Nyhetsbyrån slutar vid årsskiftet med filmkritik och många svenska lokaltidningar förlorar möjligheten att erbjuda sina läsare filmrecensioner. Men inte den här tidningen, kära läsare. Vid årsskiftet 2020/2021 sade våra ägare NTM-koncernen upp sitt recensionavtal med TT och skapade en egen filmbevakning för sina tidningar – och jag fick uppdraget som filmredaktör.
Lokaltidningar som satsar på filmkritik? Jag fick nypa mig i armen.
Det var en katastrof för TT som förlorade en stor kund, men en vinst för svensk filmkritik som fick fler röster. TT:s recensioner skrevs i regel av en och samma person, medan vi har tio skribenter.
Att TT slutar med filmrecensioner är förstås tråkigt, men tråkigast är att filmkritiken blir fattigare. Vår egen satsning framstår i ljuset av nedläggningen som ännu viktigare. Jag vill därför uppmana alla som har varit beroende av TT att göra vad vi har gjort och inte bara låta Moviezine ta över – försök åtminstone.
Varför slutar TT med filmrecensioner? Lisa Abrahamsson, tillförordnad redaktionschef på nyhetsbyrån, säger till SVT att det är ett material som "inte längre används lika mycket" av deras kunder, det vill säga i princip alla svenska lokaltidningar. Filmkritiken är med andra ord inte längre lönsam för TT.
Men varför är den inte lönsam? Eftersom den inte efterfrågas av tidningarnas läsare. Hur vet tidningarna det? Eftersom recensioner drar dåligt med "klick" på deras hemsidor.
Det är den krassa sanningen och ett problem som alla svenska tidningar dras med. Jämfört med texter om skjutningar och döda kändisar är det försvinnande få som klickar på recensioner.
Ordet klick har fått en negativ klang, men det är inget fult ord. Däremot är klicken viktiga.
Så det är upp till er, kära läsare. Vill ni ha kvar filmrecensioner i er tidning? Se då till att klicka på dem när ni besöker hemsidan. Det gäller även er som föredrar att läsa dem i papperstidningen.
Men det är också filmdistributörernas ansvar. Visa att vår filmbevakning är lika betydelsefull som storstadstidningarnas. Lyft våra recensioner i annonser och på affischer. Var frikostigare med visningslänkar också till storfilmer, så att vi inte måste ta tåget till pressvisningar i Stockholm.
Det är också riksmedias ansvar. Ring våra kunniga skribenter nästa gång det ska tippas inför Guldbaggegalan eller tipsas om filmer på Göteborgs filmfestival. Visa att vi finns – och är viktiga.