Malmö är Sveriges intressantaste storstad

Det var längesedan Uppsala jämförde sig med Lund och det är dags att sluta se upp till Stockholm. I stället bör Uppsala på allvar börja snegla på Malmö.


Gamla rivna industrilokaler har förvandlats till en graffitihangar i Sofielund, Malmö.

Gamla rivna industrilokaler har förvandlats till en graffitihangar i Sofielund, Malmö.

Foto: Apelöga/Malmö stad

Krönika2023-12-08 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Filmregissören Tarik Saleh sa i sitt sommarprogram att alla platser har en personlighet. Paris är självgod och vet att hon är älskad, New York och Kairo bryr sig inte ens om du varit där. Stockholm däremot, är enligt honom ängslig och vill bli beundrad. Om en spanjor varit i vår huvudstad undrar Stockholm ivrigt ”åh vad tyckte du?”.

Det var länge sedan Uppsala främst betraktade sig som studentstad och därmed även länge sedan vi jämförde oss med Lund. Istället har Uppsala de senaste tjugo åren slängt just dessa beundrande blickar mot Stockholm. Likt ett efterhängset småsyskon har vi svansat efter, härmat och velat vara med. Men nu är det dags att vi riktar blickarna söderut mot Sveriges intressantaste storstad – Malmö.

undefined
Moriska paviljongen mitt i Folkets Park. Här finns fyra scener för konserter, teater, scenkonst och klubb.

Med Salehs sätt att definiera platser kan Malmö beskrivas som prestigelös, inkluderande och självsäker. Malmö säger ”Fan va gött att du är här, häng med oss”. Trygg i sig själv, lagom intresserad av andra, alltid välkomnande.

När beskedet kom att Malmö får står värd för Eurovision efter Loreens vinst i Liverpool, motiverade SVT:s vd Hanna Stjärne valet med att ”Malmö är en kreativ stad med ett rikt kulturliv som kan skapa en musikfest för hela Europa på ett hållbart sätt”. 

Kort efter beskedet konstaterade Stockholms handelskammare att Stockholm måste bli roligare. ”Det finns en ängslighet i Stockholm som gör att vi inte vågar ta ut svängarna. Människors idéer och kreativitet dör i tillståndsprocesser och onödig byråkrati, menade handelskammarens vd Andreas Hatzigeorgiou i ett pressmeddelande.

Och han har rätt. Det finns avgörande vägval i varje stads historia.

undefined
Ankarparken i Västra hamnen.

Malmö har sedan 1990-talet konsekvent tagit beslut och valt vägar för att utveckla och modernisera staden. Något som lett till en kreativitet och öppenhet som gör att Malmö idag är Sveriges lilla Berlin. Det har handlat om tillståndsprocesser, öppenhet inför nya initiativ, utvecklingen av Västra hamnen, tillgängliggörandet av havet och kanalerna, Sluta skjut-projekt, med mera.

Många storstäders gnällighet har på senare år resulterat i att musikscener tvingats stänga. Klagomål från boende har gjort att folklivet pressats längre och längre ut från stadskärnorna, som istället avfolkas och dör när detaljhandelskedjorna stänger för dagen. 

För att inte göra samma misstag stadsplanerar nu Malmö för att kunna behålla folklivet centralt och har bland annat utnämnt en ”kulturljudzon”. I kvarteren runt Norra Grängesbergsgatan satsar man på att bygga "framtidens innerstad i Malmös geografiska centrum och kulturella hjärta”, enligt Malmö stads hemsida. I detta avgränsade område får musik, barer och andra verksamheter bullra fritt utan att riskera störa boende. 

undefined
Utegrill i Folkets Parks restaurang "Far i hatten".

Idag är Norra Grängesbergsgatan, som länge var en av Malmös mest kriminella gator, fylld av kreativa näringar inom konst, musik, film. Här finns mängder av replokaler och en lördag i september anordnas varje år NGBG-festivalen som i år bjöd på hundratals lokala akter till de över 30 000 besökarna. 

Ett annat inkluderande och öppet sätt att jobba med stadsutveckling är stadsodlingar, något Malmö uttalat som en viktig del av stadsbilden. En stadsodling är gemensam odling på allmän mark – alltid öppen och tillgänglig för besökare. Malmö har idag drygt tio stadsodlingsprojekt varav flera strategiskt centralt placerade och på stora ytor. Den senaste i raden är Stapelbäddens trädgård där Malmö stad mitt i Västra hamnens betongtunga område upplåtit mark för en stadsodling på taket av den gamla stapelbädden, granne med en av Sveriges största skateparker. I samarbete med Naturskyddsföreningen ges här boende i Malmö möjlighet att odla mat. I Uppsala finns idag ett liknande projekt i Flogsta.

undefined
Stapelbäddens trädgård där Malmö stad upplåtit mark för en stadsodling på taket av den gamla stapelbädden.

I Malmö blandas människor med olika bakgrunder i större utsträckning än i Stockholm, något som gör att Malmö också fått en restaurang- och matkultur med influenser från all världens kök. Så pass intressant att Washington Post hyllade Malmös matscen 2020 och beskrev den som ”spännande, lokal och opretentiös”.  

Visst har Malmö sina utmaningar. Men säg den stad som inte har det. Det Malmö däremot har är ambition, och det är det som gör den till Sveriges intressantaste storstad. Och staden har sin tid framför sig. Huvudstaden däremot har sin storhetstid i det förflutna.

Stockholm kan köra sitt eget race. Låt oss istället ta rygg på Malmö.