"Under resans gång" var den opretentiösa titeln på den utställning som skulle bli konstnären Denis Stéens sista i hemstaden Uppsala. I Uppsala konstnärsklubbs Å-huset visade hedersmedlemmen Denis Stéen en stor samling träsnitt, den teknik som han gjort till sin och som han behärskade med mästarens virtuositet. Året var 2017 och bilderna som den 90-årige konstnären visade hade en konstnärlig kvalitet av oförminskad bärighet.
När jag nås av budet om att konstnären Denis Stéen gått ur tiden erinrar jag mig den utställningen och hur väl utställningstiteln stämmer med högtrycksmästaren Denis Stéens karaktär, hur hans lågmälda anspråkslöshet präglade hans framtoning samtidigt som han med självklar pondus var och förblev en av våra allra största konstnärer inom den grafiska genren.
Född i Östhammar 1929, utbildad vid Valand i Göteborg 1952–1956 som målare, kom Denis Stéen vid återkomsten till Uppland och Uppsala att utveckla och förfina den grafiska högtryckskonsten. Jag letar fram boken "Högtryck – Material och metoder" som han skrev 1990 och som har kommit att bli en oöverträffad handbok för nya generationer av konstnärer som likt mästaren fortsatt att utveckla den grafiska konsten. Omslaget pryds av Denis Stéens eget träsnitt "Fönstret", under arbete från 1976.
Naturen var den dominerande inspirationskällan för Denis Stéen, och naturmotiven kunde anas bakom hans svartvita bilder som i sin abstrakta tydlighet avstod från lättavlästa narrativ men som ofta fick betraktaren att associera till väggar, dörrar eller fönster. Under Denis Stéens händer förvandlades trästocken med de verktyg han använde och blev till tysta men ljudlöst talande bilder vars styrka låg i de bearbetade ytornas varsamma avtryck.
Att han kom att få en stor publik genom sina utställningar både i Sverige och utomlands förvånar inte, och han är rikt representerad på museer och konstinstitutioner både i Sverige och på många andra håll i världen. Vi var många som både kände igen oss och blev berörda av hans bilder.
Nu är mästaren Denis Stéens livsresa slut, men kvar finns alla de avtryck han skapade under resans gång.