Grattis Finland 100 år!

Merete Mazzarella är krönikör i UNT.

Merete Mazzarella är krönikör i UNT.

Foto:

Krönika2017-12-06 05:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

“Det går inte isbjörnar på gatorna i Finland,” kunde det heta i turistbroschyrerna för tjugo år sedan.

Och: “Finland har inte hört till östblocket.”

När vi formulerar vår identitet har det ofta skett för att bemöta missförstånd, vi är väl medvetna om att stora världen vet mindre om oss än om Sverige, Danmark eller Norge.

Och - vad värre är - att Sverige, Danmark och Norge vet mindre om oss än om varandra.

Därför ägnar vi mycket tid åt att formulera vår identitet och därför sker det med en blandning av underlägsenhetskänsla och självhävdelsebehov.

I nationalsången “Vårt land” som sjungits sen 1846 heter det: “Vårt land är fattigt, skall så bli/för den som guld begär/ En främling far oss stolt förbi/men detta landet älskar vi.”

Att vi är fattiga är vi i djupet av vår folksjäl fortfarande övertygade om, och när nu främlingar, flyktingar, ingalunda far förbi utan tvärtom vädjar till oss om att ta emot dem tycker vi att vi gott kan säga nej för det är ju snarare vi som borde få Röda kors-paket.

Vi har gärna lyft fram våra löpare, för hundra år sen var Paavo Nurmi världskänd som “den flygande finnen”, och våra backhoppare.

Vi har kunnat klå Sverige i ishockey och ta VM-guldet.

Att kunna klå Sverige är av avgörande betydelse – också när det gäller Pisa-resultaten.

Vi har haft Sibelius och vi har fortfarande kända kompositörer, inte minst inom opera.

Vi har Kaurismäki. Vi har haft Nokia och vi har Angry Birds.

Landets segrar kastar glans över var och en av oss och det gör egentligen ingen skillnad för oss om det är Eurovisan vi vinner - det brukar vi verkligen inte göra, det har bara skett en enda gång – eller om vi erövrar en plats i FNs säkerhetsråd.

Och det intressanta är att även om vi inte har hört till östblocket så har vi länge varit alldeles särskilt stolta över att kunna medla mellan öst och väst, för vi anser att vi förstår ryssarna bättre än något annat land i väst.

Och att vi rent geografiskt ligger i Östeuropa har Finnair utnyttjat för att göra Helsingfors till “The gateway to the East” med täta – och lönsamma – flygturer till Kina, Japan och Singapore. Och även om vi inte har isbjörnar på gatorna så har vi tagit jultomten på entreprenad.

På Finlands officiella resewebbplats står det: Alla vet vi att den riktiga Tomten – eller Julgubben som han kallas på finlandssvenska – kommer från Finland. Vad alla däremot inte vet är att det är möjligt att träffa honom personligen när som helst under året.

Barn och vuxna kan besöka Jultomtens kontor året runt i staden Rovaniemi och få en privat pratstund med honom samt mysa i den hänförande omgivningen.

Mest marknadsanpassat och snärtigt har vår identitet formulerats av förre statsministern Alexander Stubb: “Finland is cooler than you think.”

Krönika

Merete Mazzarella

Finland 100 år