Ett år med krig och historiska romaner

Det senaste året har varit färgat av kriget i Ukraina och dess konsekvenser. Historiska romaner är en genre som fortsätter att växa, och fortsätter att inge hopp i kristider.

Efter ett år med krig i Europa kanske det hjälper oss att känna hopp genom att läsa om krigsöden från förr, funderar Vendela Källmark.

Efter ett år med krig i Europa kanske det hjälper oss att känna hopp genom att läsa om krigsöden från förr, funderar Vendela Källmark.

Foto: Martina Holmberg / TT

Krönika2023-02-24 12:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För snart ett år sedan skrev jag en krönika om att historiska romaner kan bidra med hopp och tröst. När den publicerades hade den ryska invasionen pågått i en månad. Nu har ett helt år passerat.

När jag skrev den krönikan föreställde jag mig, naivt nog, att kriget snart skulle vara över. Om en månad, två månader, innan sommaren, efter sommaren, innan jul. Spekulationerna sköts på framtiden samtidigt som de fruktansvärda rapporterna från kriget blev fler och mer målande.

Människan är en anpassningsbar varelse. Tyvärr har vi nu, i varierande grad, vant oss vid att det pågår ett krig i Europa. Vi lider av konsekvenserna och vi har medlidande. Men den chock som många av oss drabbades av den 24 februari 2022 är svår att leva i under en längre tid. Förr eller senare infinner sig vardagen.

Under det gångna året har jag noterat att genren historiska romaner, som jag ser som en underkategori till det breda begreppet feelgood, har fortsatt att växa.

Kanske stämmer det, som jag skrev för ett år sedan, att det hjälper oss att läsa om krigsöden från förr. Böckerna lär oss att mänskligheten fortsätter att leva. Barn fortsätter att födas. Människor fortsätter att älska, arbeta, odla, baka, skämta, leka och längta. Även när bomberna faller. Även när det värsta som kan hända redan har hänt.

Nedan tipsar jag om tre färska historiska romaner. Det de har gemensamt är att de är särskilt fängslande, och att författarna har lagt ner stor möda på research.

Vendela Källmark är journalist och har studerat litteratur-  och teatervetenskap.

Vendelas 3 tips

undefined
Gill Thompson författare till "Systrarna vid fyren".

"Systrarna vid fyren" 
Gill Thompson (Historiska media)

Att krig förändrar människor kommer inte som någon överraskning. Men det “Systrarna vid fyren” lyckas förmedla är att de förändringarna inte går ur. De två systrarna Alice och Jenny tvingas fatta olika beslut när tyskarna kommer till deras hemstad Jersey och ockuperar den. Systrarna kan inte längre följa sina framtidsdrömmar, och de tvingas till att dela på sig. Den brittiska författaren Gill Thompson har en bakgrund som lärare. Hennes tre historiska romaner finns översatta till svenska.

undefined
Laila Brenden är författare till "Skuggor under ytan".

"Skuggor under ytan" 
Laila Brenden (Storyside)

Den här romanen utspelar sig under 1914 och är den andra delen i serien som handlar om Ane Solingen. Hon flyr till Norge tillsammans med sin man och sitt barn under första världskriget. Men bara för att hon lyckas fly från kriget, innebär det inte att krigets konsekvenser har övergett henne. Serien är skriven av den norska författaren Laila Brenden som har skrivit över 80 romantiska, historiska romaner. Den första delen i serien, "Toner från en stilla skog", blev nominerad till svenska Storytel Awards 2023.

undefined
Katarina Widholm är författare till "Värma händer".

"Värma händer" 
Katarina Widholm (Historiska media)

Vi befinner oss i Stockholm under den första halvan av 1940-talet och får följa Betty som gör en klassresa, delvis genom giftermålet. Samtidigt drömmer hon om att stå på egna ben, på riktigt. Det här är uppföljaren till den uppmärksammade romanen “Räkna hjärtslag” i serien "Böckerna om Betty". Katarina Widholm har lagt ner stor möda på att researcha den tid hon skriver om, och det passerar inte obemärkt. Det är tydligt att berättandet bygger på stor kunskap och precis detaljrikedom. Böckerna är upplästa av mästaren Katarina Ewerlöf, ett tips som är särskilt varmt för den som läser med öronen.