Ditt jag kan bli någon annans om du är slarvig

Vårdjournaler, bilder på barnen, kontouppgifter – allt ligger där och skvalpar på nätet. En ny rapport visar att de flesta är rädda för att någon ska missbruka vår identitet. I fiktionen är stölden av jaget en egen genre.

Sandra Bullocks karaktärs identitet blev kapad på film redan 1995. En framtidsvision mer sann än vi kanske förstod då.

Sandra Bullocks karaktärs identitet blev kapad på film redan 1995. En framtidsvision mer sann än vi kanske förstod då.

Foto: Naina Helen Jåma/TT, Fritz Reiss/TT

Krönika2021-10-27 18:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I Internetstiftelsens pinfärska rapport "Svenskarna och internet 2021" framkommer att nio av tio svenskar känner oro för sin digitala integritet. Störst är oron över att utländska myndigheter och företag som Google och Facebook samlar in och använder ens personliga data.

Ett färskt exempel på hur personinformation från ett av Googles konton missbrukats är det konstnären Stina Wollter råkade ut för. Hon har beskrivit känslan av iskyla och maktlöshet när hon fick reda på att bilder från hennes Instagramkonto på både henne själv och hennes dotter lagts ut på en porrsajt.  

Skräcken i att någon tar ens identitet på nätet är ett tacksamt tema inom fiktionen. Redan 1995 i den kanske första av alla internetdystopier, "Nätet", var manusförfattarna spot on med att se vad som komma skulle. Dataspecialisten Angela Bennett (Sandra Bullock) arbetar med att hitta virus i storbolags datorer. En dag får hon en diskett med information som gör att hennes identitet hackas och oskyldig blir hon jagad hon av polis och myndigheter. 

Den nya Netflixserien "Clickbait" visar hur illa det kan gå om du inte är försiktig med dina lösenord. Familjefadern Nick Brewer kidnappas och snart blir en video viral. I den sitter Nick blodig och håller en skylt där det står "Jag utnyttjar kvinnor. Vid 5 miljoner klick kommer jag dö." Nick, som är pappa till två tonårssöner, lyckligt gift med en vacker hustru och jobbar som sjukgymnast på en skola, går från att vara den alla älskat, till att bli offer för en hatstorm på nätet. Är han skyldig? Samtidigt som historierna om allt Nick gjort briserar, tickar klicken på videon. Vid fem miljoner klick ska han dö. 

Men inte ens den som håller sig borta från nätet kan vara trygg med att få behålla sitt jag för sig själv. I 90-talsklassikern "Ensam ung kvinna söker" finns inget internet. En enda kvinnas morbida avundsjuka räcker för att ta över en annan kvinnas hela liv och jag. Till skillnad från dagens identitetskapning har den utsatta kvinnan inte slarvat med något lösenord eller aningslöst tryckt in en främmande diskett i datorn. Är det därför vi är så oroliga nu? För att det kan vara vårt eget fel, och vi inte kan skylla på något annat än vår egen okunskap?