Därför var Avicii en av Sveriges största musikstjärnor

UNT:s Jens Pettersson om avlidna dj:n och producenten som tog över dansmusikvärlden

UNT:s redaktionschef Jens Pettersson minns en av de största inom svensk musikindustri, Tim Bergling.

UNT:s redaktionschef Jens Pettersson minns en av de största inom svensk musikindustri, Tim Bergling.

Foto: UNT/TT

krönika2018-04-20 20:37

Det plingar till i telefonen. Nyss var det sonens kompis pappa som messade om lekplaner i helgen. Nu är det TT som skickar en så kallad nyhetsflash. En av Sveriges allra största musikstjärnor är död. Tim ”Avicii” Bergling blev 28 år. Han hittades död i staden Muscat i Oman. Vad som lett till hans död är i skrivande stund inte känt.

När jag läser det kortfattade meddelandet är det första jag tänker att folk inte kommer förstå hur stort det här är. Vilken förlust för Sverige som musikland. Om någon av våra traditionella världsartister som ABBA, eller Roxettemedlemmarna, Zara Larsson eller för den delen Björn Skifs gått bort skulle det slå an en känsla av saknad i de breda lagren. Som när Lill-Babs lämnade oss för en kort tid sedan. Tim Bergling nådde nog främst ut till en begränsad del av svenska befolkningen, den yngre, eller alla de som älskar skvalet på radion (utan att veta att det var just han bakom det hela).

Vi har precis avslutat middagen. ”Vem är det som är död pappa?”. Jag slår på högtalaren i köket och spelar upp några av Tims största hits: "Levels", "Waiting for love", "Lonely together" och "Wake me up". ”Aha, är det de låtarna? Är det han som sjunger pappa?” undrar åttaåriga dottern som älskar att imitationsdansa till just sån musik framför tv-spelet "Just dance". ”Nej, det är inte han som är död som sjunger, det är han som har gjort musiken – och spelat den.” Och det är så klart just det där tudelade som gjort varumärket Avicii till ett känt namn men Tim till något av en doldis. Musikproducenten har aldrig varit den som stått i rampljuset. I dag är det dj:n som är stjärnan.

Och Tim var en av de första svenskarna att ta plats i ett dj-bås på den nivån, ungefär samtidigt som trion i Swedish house mafia svepte ut över världen bidrog han till att Sverige tog en rejäl plats i dj-världen. På arenor som tar in mer folk än någon annan svensk artist knappt skulle kunna föreställa sig att spela inför.

Steget från dansgolv till hemmalyssnandet på Spotify är inte långt. 2014 blev hans "Wake me up" den mest spelade låten på strömningstjänsten någonsin. Med över 200 miljoner (!) lyssningar. Siffran är hisnande. Men framgångarna hade sitt pris 2016 valde han att sluta turnera. I filmen ”Avicii: true stories” får man följa hans väg från pojkrum till de stora arenorna. Men också hur påfrestande livet som världsstjärna är, med ångest, mediciner och smärta.

Jag har själv spelat skivor på dansgolv i Uppsala i över tio års tid. Det var för länge sedan, men på lördagskvällen ska jag göra en sällsynt comeback i dj-båset, på S-Nerikes återträffsgasque. Jag lovar att spela dina låtar Tim. Jag ska skita i sorgsenheten över att du är borta och i stället välja att le när glada och lyckliga ”före detta studenter” fyller dansgolvet och dansar sig svettiga till din musik. Jag ska spela din låt "Bromance", som var den som fick mig att upptäcka vilket geni du är. Den där som får det att pirra i kroppen när den där panflöjtsliknande slingan exploderar i ett infernaliskt crescendo. Det är väl ändå den bästa hyllning en dansgolvsfyllande kille som du kan få? Tack för allt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!