Nu säger alla "toppen" – men det gjorde inte Strindberg

Nuförtiden är allt "toppen". UNT tar hjälp av professor David Håkansson för att reda ut varför alla säger samma sak, och vad man kan säga om man hellre vill låta som August Strindberg.

"Att flyga är toppen!" Det är det första exemplet på hur vi använt ordet "toppen", enligt Svenska Akademiens Ordbok. Det var innan någon talade om "flygskam".

"Att flyga är toppen!" Det är det första exemplet på hur vi använt ordet "toppen", enligt Svenska Akademiens Ordbok. Det var innan någon talade om "flygskam".

Foto: Michael Probst

Krönika2021-12-07 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SPRÅKSPALTEN

"Du borde skriva om varför alla säger 'toppen' hela tiden", säger en kollega. Allt är "toppen" nuförtiden, oavsett vad det handlar om. 

"Tack för idén", svarar jag. Och utan att tänka ropar jag sedan efter honom i korridoren: 

"Det blir toppen!"

Samma dag skriver jag "toppen" i flera sms eller chattmeddelanden, både i jobbet och privat. "Nu är min artikel klar." "Toppen!" ""Jag har tagit ut kycklingen ur frysen." "Toppen!" 

Vad är det här för nutidssjuka, att hela tiden använda detta käcka utrop? UNT tar hjälp av David Håkansson, professor i nordiska språk vid Uppsala universitet.

Visst går det trender även i språket, säger han. Ordet "toppen" är populärt nu, men knappast nytt.

– När ett ord övergår till att bli modeord uppfattar vi det ofta som en språklig nyhet, men ofta har det ändå en lång historia. Så är det också med "toppen". Svenska Akademiens Ordbok anger första belägg från 1962: Att flyga är toppen! Det var innan någon talade om "flygskam". Orden speglar därmed på flera sätt vårt samhälle, säger David Håkansson.

Samtidigt som ett ord blir mode brukar betydelsen också bli otydligare. Ett modeord kan plötsligt användas på flera sätt en tidigare. Toppen har med tiden fått betydelsen "jättebra" och kan användas i många olika sammanhang.

"Toppen" som så kallad "turinledare", det vill säga ett ord som används i början av en repliksekvens, har fått ökad användning under senare år. I skönlitteratur från 1970-talet och 1990-talet och hittar man bara enstaka exempel, berättar David Håkansson. 

– I mindre formellt språkbruk, som bloggar, är "toppen" vanligare, men det blir faktiskt riktigt populärt först under 2010-talet. 

Men vad sade man tidigare, innan "toppen" tog över? 

David Håkansson har ett exempel som gjort motsatt resa i jämförelse med "toppen", och det är "gott". Det var vanligt som turinledare runt förra sekelskiftet men används nu knappt alls på detta sätt. Ett exempel från Strindberg får illustrera:

"Gott, då har jag förstått Dockhemmet bäst av alla." (Strindberg, "Giftas")

Kanske vore "gott" något att testa framöver? Eller kanske kan man bara säga "bra" eller "utmärkt"? 

Lite språklig variation vore hursomhelst toppen.

Fotnot: UNT:s språkspalt är tillbaka. Har du en språkfråga? Vi tar hjälp av experterna för att hitta svar. Maila oss till sprak@unt.se.