Kändisarnas win-win i krigets spår

När varumärke och välgörenhet möts: kändisarna står på kö för att visa sin hjälpsamhet och ta emot flyktingar från Ukraina. Men spelar det någon roll om ett engagemang känns äkta eller inte?

Carola, sträcker gärna ut en hand för behövande.

Carola, sträcker gärna ut en hand för behövande.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Krönika2022-03-14 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att Steningebon Carola nu öppnar för att ta emot de som flyr kriget är föga förvånande, det enda som får en att höja ögonbrynen är att det hann gå så lång tid innan välviljan deklarerades. Inte heller att influencers lägger upp bilder på sociala medier där de själva storgråter (Alexander Pärleros) eller fördömer Putin i allmänhet (från Agneta Sjödin till Isabella Löwengrip) samt skriver om hur tacksamma vi ska vara över att vi lever i ett land där mänskliga rättigheter styr (Rickard Söderberg). Söderberg lägger även till att när han ber för fred så bär han sitt armband som är gjort av nedsmälta vapen. 

Även Dominika Peczynski och Anders Borg har kungjort att deras Östermalmsvåning har lediga rum, de tar emot ”gärna två mammor och 2-3 barn”. 

Och? Är det något problem med att känt folk vill dra sitt strå till stacken? Nej, givetvis inte. Men frågan blir mer komplex av att folk i uppmärksamhetsbranschen behöver synas och gärna tar alla chanser att hålla sig aktuella, vilket gör att man som normal – men möjligen lite småcyniskt lagd – medborgare stilla frågar sig hur djupt engagemanget går? ”Godhetssignalering” kan verka harmlöst, men riskerar falna snabbt när det kommer en vardag.

Åter till Carola, hon har ett gediget cv när det kommer till att i offentlighetens ljus öppna sig och sitt hem för drabbade. 2015 var senast som hon hämtade hem en grupp människor från Greklands stränder, om än bara de som hade kristna värderingar. De fick utöver husrum också sjunga med henne i tv och hänga med på kändismingel. 

Företag står också givakt för att visa hur de ”tar ställning”. Nyligen meddelade finska spelstudion Rovio, som ligger bakom globala succéserien Angry birds, att ryskt folk nu inte kan ladda ned deras spel eller göra köp i apparna längre. Tillåt en sekunds tvekan över hur starkt detta kommer att påverka läget … Det är tveksamt om det går att straffa Putin genom att svälta ut ”vanligt folk” på de mest enkla tidsfördriv. 

Men man känner sig i alla fall god när man gör det. Och är man ett räddhågset företag eller en känslig kändis så har man samma incitament: uppmärksamhet och bra pr till varje pris. Även om man sen, när strålkastarna vänt sig bort, kommer att behöva knacka sin inte längre så nya inneboende på axeln och försiktigt undra om det inte är dags att flytta ut snart?