Glass med tomtesmak, kanelgifflar som blir saffransgifflar, julchips och pepparkakschoklad. Det råder ingen tvekan om att julfirandet har börjat. Blossa var nog först med att skapa förväntan genom att komma med årliga julsmaker på glöggen redan 2003. En trend som spritt sig och idag kommer till och med skumtomtar – som om de inte är juliga nog – i årliga smaker. Ja, alla vill ha sin del av julkakan.
Men julen som påklistrat varumärke syns inte bara i matbutikerna. Artister önskar få till en julhit som genererar Stim-pengar under många år och julkonserterna fyller scenerna. Det finns speciella julkategorier på streamingtjänsterna där vi kan frossa i Hallmark-julfilmer och klassiker. Sedan några år tillbaka kommer en ansenlig mängd julromaner, förpackade i rödgröna omslag med snöflingor och stjärnor.
Men vad står allt detta för, förutom det självklara att här finns pengar att tjäna? Förr inleddes julkänslan på första advent med den så kallade skyltsöndagen. Då gick man runt i sin stad och tittade på julskyltningen som de stängda affärerna avtäckt under natten. Sedan följde en sparsmakad advent, som växlade upp till Lucia och kulminerade med att julgranen kläddes den 23:e.
Idag kan vi inte hejda oss. Vi tjuvstartar med ”novent”, glöggen lanseras i september, och julgranen kläs hos många redan första advent. Det är lätt att förstå denna iver över att bryta novembers mörker. Men samtidigt dansas julen ut lika snabbt som julskinkan hinner ätas upp. Tomtar byts mot frasande tulpaner i mellandagarna och semlorna gör entré i januari. Så egentligen firar vi inte jul längre, vi har bara flyttat firandet.
Vad som är jul för oss är förstås väldigt olika. För många innebär den besök i kyrkan för att se på julkrubban, för andra ett frosseri i godsaker och tv-kvällar eller lugnet tillsammans med nära och kära i en fjällstuga. Traditioner kommer och går och så ska det vara. Idag är filmer som "Die Hard" och "Love Actually" lika viktiga ingredienser som Karl Bertil och Kalle Anka. Skumtomtefudgen lika vanlig som knäcken.
Egentligen är det väldigt sunt att dra ut på det härliga. Att bränna allt krut på tre juldagar är ju inte så vettigt. Men oavsett hur vi firar måste vi komma ihåg att efter alla utmattande val och smaker kommer vilan. Ta vara på den.