Ångesten efter modernitetens död

Vi trodde att moderniteten skulle vara i evighet, men nu är den död. Vad gör vi när tron på framtiden är förlorad?

Moderniteten skulle vara för evigt, men den hade sina mörka sidor då utopin förenades med nationalistiska och revolutionära ideologier i exempelvis Sovjetunionen, skriver Bo Gustavsson.

Moderniteten skulle vara för evigt, men den hade sina mörka sidor då utopin förenades med nationalistiska och revolutionära ideologier i exempelvis Sovjetunionen, skriver Bo Gustavsson.

Foto: APN/TT Bild

Krönika2019-11-07 07:01
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Länge trodde vi att moderniteten skulle vara i evighet. Men i dag är moderniteten död. Det är en period som går tillbaka till början av 1900-talet. Tecknet på att moderniteten är död är att dagens människor förlorat tron på framtiden. Snarare än att inge hopp skrämmer framtiden med hotet om en klimatkatastrof. Moderniteten har berövat oss vår framtid.

Det är en paradox eftersom modernitetens styrande idé var just tron på en utopisk framtid genom vetenskap och tekniska innovationer från flygplan till bilar, radio, industrirobotar. En ny värld skulle skapas där människorna skulle leva lyckliga och fria. Kapitalismen triumferade i kombination med konsumismen och föreställningen om evig tillväxt. Följden blev miljöförstöring och en klimatkris. Det är där vi befinner oss i dag.

Inom konst, litteratur och arkitektur tog sig jakten efter framtidens uttryck i en vurm för det allra mest moderna. Stilarna och skolorna avlöste varandra i en strid ström av nyskapande. Det gällde framför allt att bryta med allt vad tradition hette. På så vis blev avantgardet en självdestruktiv maskin.

Inom politiken syftade moderniteten till att skapa ett nytt samhälle och en ny människa. Men det var ett projekt som hade sina mörka sidor då utopin förenades med nationalistiska och revolutionära ideologier som i Nazityskland och Sovjetunionen. Till den rena ljusa framtiden kopplades rasläran i Nazityskland och proletariatets diktatur i Sovjetunionen. I framtidens namn likviderades miljontals människor.

Modernitetens projekt i Sverige tog sig uttryck i idén om folkhemmet där alla svenskar skulle få ett gott liv. Det var en idyll med likriktning som politiskt mål. Det rena socialdemokratiska folkhemmet släppte bara in rena svenskar. Romer, resandefolk och utvecklingsstörda personer hölls utanför. Många brott begicks i modernitetens namn. Dess historia är mörk, även i Sverige.

Ett annat tecken på modernitetens död är att framtiden och utopin söks i det förflutna. Ta till exempel Trumps Amerika eller Orbans Ungern. Högernationalistiska regimer runt om i Europa ser bakåt och drömmer om den egna nationens renhet. Det som satte igång denna utveckling var migrationskrisen 2015. Även i Sverige förekommer drömmar om det nya folkhemmet med svensksvenskar i kavaj eller vita skjortor. 

Moderniteten är död och dess död har lämnat en döende planet efter sig. Vad gör vi när vi förlorat tron på framtiden och bara ser en döende planet framför oss?

Bo Gustavsson.
Bo Gustavsson.