Uppsala som krogstad har tagit ordentliga kliv framåt de senaste åren. Vi har på senare tid fått två tillskott i toppskiktet med Villa Anna och Dryck, som på var sitt sätt närmar sig de gastronomiska topparna – i alla fall för att ligga i Uppsala. Och Svenssons krogars vågade val att ta sig an det gigantiska gamla stationshuset kan ju inte sägas ha blivit annat än en praktsuccé, i alla fall när det gäller publiktillströmning och förmåga att skapa folklig stämning.
Men vad hände under 2014 då? Ja, vid sidan om att Skaris fick ny fart så är väl satsningen på en kvalitetskrog i nya Hotell von Kraemer ett stort glädjeämne under 2014. Utöver det var det inte många nyheter på stans kroghimmel. Annabel's tog över efter Texas long horn som flyttade några hundra meter längs Dragarbrunnsgatan. Och Cousteau öppnade i lokalerna som tidigare inhyst Fredmans, Queen Victoria och Escobar. Men nog hade man kunnat önska sig något mer? Något omvälvande, nydanande eller alldeles alldeles oväntat?
Restaurangåret 2015 ligger nu vidöppet framför oss. Mellan krogväggarna glunkas det om att Melker Andersson är intresserad av att etablera sig i stan. Nog ligger det nära till hands att tänka sig att han och parhästen DanyelCouet (som visade prov på hyfsad tävlingsskalle i Kockarnas kamp på tv) är sugna på att lyfta hit något av sina koncept Vigårda eller Köttbaren? Det pratas också om att Rafael Löfstedt från Villa Anna ska sätta fart på något nytt hemligt projekt, något som låter mycket spännande i mina öron.
Men om jag ska drömma fritt så är2015 året då jag gärna vill se:
* En krog som tar sig an Fyrisån på ett värdigt sätt. Skeppet finns ju redan, men jag skulle vilja se något som är mer av en stor flytbrygga med uteservering på. Kanske något för David Åström att förtöja nedanför Åkanten? Eller varför inte en idé för driftige Erik Bennbom att sjösätta nedanför Sjuhelvetes gluggar? Frågan är väl bara om kommunen är med på noterna...
* En krog som kör på grönsaker fullt ut. Just det gröna är väl den hetaste trenden i krogsverige sedan en tid, och det vore läckert att se en uppdaterad version av det vegetariska konceptet.
* En krog som är ett riktigt bra grillställe, tänk sydamerikansk asado med egengjorda korvsnurror och grym koll på grillen. Kanke enligt nose to tail-idén, där man tar till vara hela djuret?
* En krog som kör helt uppländskt. Ambitioner kring närproducerat finns på många håll redan idag i Uppsala, men ingen gör det fullt ut. Kanske svårt att balansera mot kvalitetskrav, men det vore läckert. Varför inte i samarbete med Bondens marknad – med det givna namnet "Bondens krog"?
Så där, nu har jag kastat ur mig några funderingar. Ska bli roligt att summera 2015, och se om någon av drömmarna faktiskt slår in?
jens.pettersson@unt.se
Nöjesredaktör och grundare av Guldkajan. Och ständigt avundsjuk på de lyckostar som får ingå i UNT:s krogpatrull.