Jag har fÄtt lust att bli nÄgot jag aldrig förut har brytt mig om att vara, nÄgot jag fram till nu inte hade trott att jag skulle vilja kalla mig sjÀlv. Jag vill vara modern. Jag vill vara det för att jag tror att jag kan ana vilken rubrik vÄr tid och de kommande hundra Ären kommer att fÄ i framtidens historieböcker: kriget mot moderniteten.
Den framtid vi förbereder Ät oss sjÀlva ser ut att handla om att rulla tillbaka de friheter och rÀttigheter vi har tillkÀmpat oss de senaste 200 Ären (jag skriver avsiktligt inte "fÄtt"). Genom hela 1900-talet minskade löneskillnaderna mellan rika och fattiga - en trend som tvÄ vÀrldskrig inte kunde ta knÀcken pÄ. Nu vÀxer de igen, som om vi vandrade baklÀnges genom historien, och en mÀngd vÀlkÀnda orÀttvisor följer med dem. Man skulle kunna sÀga att det Àr moderniteten som rullas tillbaka, och jag undrar om inte det som vÀcker sÄ mÄnga gruppers irritation och förakt, frÄn religiösa extremister till nationalistiska populister, kan sammanfattas just med ordet modernitet.
Min modernitet Àr inte Zygmunt Baumans (för honom verkar moderniteten vara lika med en motorvÀg till Auschwitz). Med modernitet menar jag snarare nÄgot i stil med det som Marshall Berman beskriver i Allt som Àr fast förflyktigas. NÄgot som slingrar sig undan varje försök att sammanfatta det i en bestÀmd ideologi: moderniteten Àr vetgirig, nöjeslysten, antiauktoritÀr, heterogen, kreativ, sekulÀr, urban, sjÀlvkritisk, kommersiell, intellektuell - och det Àr bara början.
Den stora framstegsmotorn stannade pÄ 70-talet. DÀr började den stÀmning av uppgivenhet, missnöje och pessimism som prÀglar vÄr tid. Vad fick vi istÀllet? Det har klarnat för oss nu: vi fick identiteten. Och i det ögonblicket blev vi populister och reaktionÀrer, vad vi Àn föredrar att kalla oss. VÄrt identitetstÀnkande Àr nÀmligen inte sÀrskilt progressivt. Det vi menar med identitet pÄminner mest av allt om att gÄ med i en maffiafamilj: du ska lÀra dig att vara stolt över allt som förkrymper dig. Du ska Àlska de begrÀnsningar som inskrÀnker ditt liv och vara lojal mot de auktoriteter som upprÀtthÄller dem. All den frustration och ilska som identiteten genererar ska du istÀllet vÀnda utÄt, mot alla som inte tillhör den egna gruppen.
Det som har hÀnt Àr att vi har omdefinierat begreppet identitet. NÀr 1800-talets romantiker och det tidiga 1900-talets modernister talade om att söka eller förverkliga sin identitet, innebar det att de ville utvecklas som unika individer. De stÀllde sig utanför kollektivet för att fÄ det de ville ha: ett liv som var friare, rikare, eller Ätminstone uppriktigare Àn kollektivet tillÀt. NÀr folk sÀger "min identitet" idag betyder det att de vill ansluta sig till ett fÀrdigförpackat kollektiv.
IstÀllet för modernitetens universella, individuella rÀttigheter har vi fÄtt "stolthet" - ett nerköp av samma format som att byta bort en kontinent mot glaspÀrlor och sprit. Vad Àr det för fel med att vara stolt över sin identitet? Felet ligger i att "stolt" inte betyder stolt, utan hudlös och lÀttsÄrad (har det nÄgonsin betytt nÄgot annat?). Ju starkare identitet nÄgon sÀger sig ha, desto ömtÄligare uppför han sig. Den framtid som folk önskar sig som kompensation för allt sitt missnöje börjar likna ett apartheid av kollektiva identiteter: ett samhÀlle dÀr varje parkbÀnk och varje riksdagsstol Àr mÀrkt med vilken sorts arsle som har ensamrÀtt att sitta pÄ den.
Det Àr alltsÄ inte sÀrskilt radikalt att sÀga "jag Àr stolt över min identitet", den som sÀger det gör bara vad som förvÀntas. Verkligt radikalt vore i det hÀr lÀget att sÀga motsatsen: du ska slÀppa allt det du kallar identitet. Du Àr alltid större - och ofullstÀndigare - Àn sÄ.
Det hÀr innebÀr att ett annat projekt Àn det moderna projektet har tagit sin början, antimodernt snarare Àn postmodernt. De som slutligen begravde moderniteten var inte postmodernisterna utan fotbollspubliken - eller valfritt annat kollektiv som uppför sig som en fotbollspublik.
Var det nÄgonting som sÄg ut att klara sig utan vÄr hjÀlp, nÄgot som krossade allt i sin vÀg, sÄ var det just moderniteten, men det verkar ha blivit dags att försvara den - det vill sÀga dess bÀsta sidor. Den moderna epoken var lÄngt ifrÄn perfekt, men det var en period nÀr rÀttigheter, vÀlstÄnd och utbildning var jÀmnare fördelade Àn nÄgonsin tidigare i historien. Om vi inte vill att det ska bli en historisk parentes mÄste vi fundera över hur det bÀsta i moderniteten ska fortsÀtta att utvecklas in i framtiden.
SÄ jag Àr den siste modernisten? Tja, alla identiteter fÄr mig att vantrivas, och redan innan jag hunnit till slutet av den hÀr artikeln har jag fÄtt en intensiv lust att krÀnga av mig etiketten modernist. Det bÀsta i mÀnniskan lÄter sig aldrig göras till identitet.