Konstverk vandaliserade

Flera av konstverken i utställningen om romsk kultur i centrala Uppsala har utsatts för skadegörelse.

15 maj 2013 16:35

Det visar bara att utställningen tar upp ett viktigt ämne, säger länsmuseichef Håkan Liby.

Förra veckan invigdes utställningen Romska röster i Uppsala. En utställning arrangerad av Upplandsmuseet som består av fjorton porträtt av romer, tagna av fotografen Anders Ryman. Bilderna visas på stora skärmar längs gågatan i centrala Uppsala och med utställningen vill Upplandsmuseet berätta om den romska kulturen genom att låta den synas på en plats där många människor rör sig.

Men flera av konstverken har utsatts för vandalism. Ett av fotografierna, som föreställer två kvinnor i traditionella romska kläder, blev förmodligen under den gångna helgen rispad med ett vasst föremål. Det skadade fotografiet, där de två kvinnornas ansikten blivit sönderrispade, har nu bytts ut mot en ny kopia av bilden.

Under natten till onsdagen utsattes utställningen dock för nya skadegörelser. Denna gång var det rasistiska slagord som klottrats med spritpenna intill flera av konstverken. Dessa upptäcktes tidigt på onsdagsmorgonen och tvättades bort under dagen. Håkan Liby, länsmuseichef på Upplandsmuseet, menar att man haft beredskap för denna typ av händelser och att det är därför man kunnat agera så snabbt.
– Beredskapen har varit god, säger Liby. Vi gör vad vi kan utifrån de ekonomiska resurser vi har. Vi inspekterar konstverken så ofta och så länge vi kan.

Utställningen kommer att visas på gågatan fram till 26 maj. Sedan flyttar den till Tierp för att sedan återvända till Uppsala och Resecentrum 8 juli. Det inträffade kommer inte på något sätt att påverka utställningens framtid, säger Håkan Liby.
– Det här visar bara vilket viktigt ämne utställningen tar upp, hur stark antiziganismen är. Det är givetvis oerhört tråkigt att bli utsatt för den här typen av vandalism. Men det kommer inte att påverka utställningen. Så lätt ger vi inte upp, säger Håkan Liby.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
John Sjögren