Nadya Deeva, som ställer ut i det främre rummet i östra flygeln på Linnés Hammarby, visste sedan barnsben att hon kunde måla.
– Men min syster var bättre och jag tänkte att det här kan jag inte hålla på med.
Nadya flyttade från Ryssland till Sverige för fem år sedan när hon träffade sin man. Hon bor på Blidö, och det är i Norrtäljetrakten hon finner inspirationen till sina botaniska illustrationer.
– När jag kom hit kunde jag inte svenska och jag kunde inte jobba, men min mans mamma har en underbar trädgård så jag började ägna min tid åt att måla och insåg att jag visst kan – det är inte alls svårt att måla.
Sedan dess har hon börjat hålla i målarkurser, som hon hoppas kan komma igång igen i höst.
– När Per [Erixon, trädgårdsintendent vid de linneanska trädgårdarna] skrev till mig kändes det overkligt. Jag har haft mindre utställningar i London och Moskva men då har det varit färre bilder.
Nadya har nyligen börjat med mer expressiva akvarellmålningar som också finns representerade på utställningen.
I det inre rummet visas samtidigt en fotoutställning av Petra Korall som är universitetslektor i systematisk biologi. Linnés Hammarby ligger henne varmt om hjärtat.
– Min kunskap om botanik gör att jag ser fler saker än vad andra ser i växterna.
Ett exempel på det är pistillerna på en maskros.
– Alla människor har sett en maskros men det är inte alla människor som verkligen har tittat på den.
Hon ställer ut åtta närbilder på växter tillsammans med populärvetenskapliga texter.
Petra har alltid tyckt om att fotografera, och för åtta år sedan försåg hon sig med en systemkamera och ett makroobjektiv. I fotograferandet hittar hon lugn och kraft.
– Att få dela med andra hur jag ser på naturen är otroligt roligt.
Tidigare i somras ställde Karin Berglund ut blomsterfotografier som var kopierade i en teknik som användes på 1800-talet då det inte fanns färdigt fotomaterial. På den tiden var man tvungen att göra allting själv, från att preparera pappret och blanda färgen till den färdiga bilden.
– Kriteriet för att få ställa ut här är att det har någon koppling till botanik eller natur, säger Per Erixon, trädgårdsintendent vid de linneanska trädgårdarna.
Utställningen har öppet den 24 juli till den 19 september. Tisdag till söndag i juli och augusti, och fredag till söndag i september, kl. 11–17, i östra flygeln på Linnés Hammarby.