De gjorde det i fjol, tre veckor efter Rysslands invasion av Ukraina. Då köade publiken innan utställningen hade öppnat, på kort tid såldes all konst. Köparna satte in köpsumman, till förmån för Ukraina, totalt blev det närmare 200 000 kronor. Snart är det dags igen. Lördag 2 september anordnar fem konstnärer från Uppsala konstnärsklubb "Konst för Ukraina II" i Walmstedska gården.
– Det betyder otroligt mycket. Det chockartade i Ukraina pågår och pågår, man har vant sig, precis som att människor vant sig vid att flyktingbåtar går under. Människor tar det för givet. Men ukrainarna behöver mer hjälp nu. Landet är sönderplågat med så många döda och drabbade, så många krossade liv. Det känns viktigt att visa sitt stöd. Det är viktigt för ett allmänt gemensamt medvetande och det känns meningsfullt att göra något aktivt, inte att enbart passivt skänka pengar, säger Ira Löfman, Uppsalakonstnär.
Hon lämnade det forna Sovjetunionen 1979 som politisk flykting eftersom hon är av judisk börd. Hon har släktingar som suttit i sovjetiska arbetsläger och säger med emfas att det som sker i Ukraina är övergrepp.
– Man brukar säga att när de goda är tysta vinner ondskan. Man får inte vara tyst, man måste göra något, lite är bättre än ingenting. Man får inte som individ förlita sig på allt ska ske i det politiska rummet och låta det ta över helt och hållet, säger hon.
Erika Bengtsdotter är också en av fem i den grupp som försöker få så många medlemmar som möjligt i Uppsala konstnärsklubb att bidra med konst. Bengtsdotter har de senaste två åren arbetat med temat "luft", den fria luften vi andas. Kanske hon bidrar med en rund målning därifrån.
– Jag har inte valt ännu, förra gången deltog jag med en lite större målning och en väldigt liten bild. De som kommer måste tycka om konsten de ser och känna att de får köpa den till ett rimligt pris. Att sälja konst är ett sätt att få människor att skänka pengar och samtidigt ge dem en bit av Uppsalakonsten, säger Erika Bengtsdotter.
Konstköparen swishar hela summan direkt till en hjälporganisation verksam i Ukraina, exempelvis UNHCR, Läkare utan gränser, Rädda barnen eller Röda korset.
Även på Galleri Zeitgeist i Saluhallen uppmärksammas Ukraina. Där pågår på lördag 19 augusti konstprojektet "Gul&Blå: Hela Sverige flätar". Ett globalt projekt för Ukraina, på initiativ av konstnären Ludmila Christeseva, nominerad till årets Nelson Mandela-pris.