– Jag blev inbjuden att ställa ut ensam, men hade just haft en separatutställning, så jag kontaktade några konstnärsvänner och de ville gärna vara med, säger Stina Wollter som, när EP träffade henne i onsdags, var just hitkommen efter en morgonsejour i Stockholm inför Let´s dance-programmet på fredagskvällen.
Stina har blivit känd som kroppsaktivist och det är som sådan hon är med i Let´s dance. Inte för att bli känd för det är hon redan som kändisbarn, säger hon. I fotografier och måleri lyfter hon fram hur viktigt det är att bli accepterad och respekterad för den man är. Vikt och valkar ska inte vara måttstockar.
Katarina Sundkvist Zohari har skapat skulpturer hon kallar ”Ömsa skinn”, men vill egentligen inte sätta titel på sina verk. Betraktaren ska vara fri att lägga in sina egna tankar och erfarenheter. Ur hennes ”ömsade skinn”, som lagt sig i intrikata och vackra veck, reser sig något nytt och glänsande, framhävt av skinande glasyr i rosa eller silvriga toner.
– Jag är inspirerad av barocken som konstepok och av ordet barock.
I Konsthallens mellersta rum visar Elisabeth Bucht textila uttryck på temat kroppsminne, som hon berättar om i ”broderade” böcker och via film. Det handlar om en ung flickas kroppsminnen och vådan av att gå klädd i kjol en varm vårdag.
Sergio Perea Jerez kommer från Chile och har bott i Sverige sedan 1970-talet. Han är i botten måleri konservator, men ägnar sig även åt skulptur och har fascinerats av den vackra, vita Carrara-marmorn som han smeksamt format i flera verk bland ett par ”Lyssnande damer” (om du frågar berättar han gärna historien om dem).
Mira Sjögren har rest i Asien med tåg (inte flyg av miljöskäl) och har inspirerats av tempelskulpturer. Hennes uttryck är myllrande i form och symbolik och hos henne möts människa, djur och natur. Vargen och hunden är återkommande djur och har rollen som beskyddare. Hennes bilder är inte ”könade”, säger hon.
Den sjätte utställaren, Nino Ramsby, sångare, fotograf och konstnär, fanns inte på plats när EP träffade övriga konstnärer. Stina Wollter visade hur hans medverkan skulle se ut i ett messenger-meddelande.
– Det blir ett landskap från abstrakt till figurativt, säger Stina, som är gruppens sammankallande och via messenger kommunicerat inför utställningen. När gruppbilden skulle tas på trappan till Konsthallen fanns alltså inte Nino med, men det löste Stina genom att snabbt teckna en bild av honom.
Bodyscape invigs idag lördag den 22 april och pågår till den 14 maj. Torsdag den 4 maj klockan 19.00 återkommer konstnärerna i Möte med konstnären, där de berättar hur de tänkt och arbetat med sina verk. I höst vandrar utställningen vidare till Edsviks konsthall.