Vill se ett museum för keramik från Upsala-Ekeby

Ett museum centralt i Uppsala för Upsala-Ekebys keramik. Det kan bli verklighet om Upsala-Ekeby sällskapet får sin vilja igenom.

Barbro Råsbrant var med och bildade föreningen Upsala-Ekebysällskapet 1992. Sällskapet vill se en permanent utställning i Pelle Svanslöshuset.

Barbro Råsbrant var med och bildade föreningen Upsala-Ekebysällskapet 1992. Sällskapet vill se en permanent utställning i Pelle Svanslöshuset.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Konsthantverk2023-05-15 05:00

Upsala-Ekeby sällskapet vill få till en permanent utställning för keramiken. Helst i en lokal som ligger centralt i Uppsala. 

undefined
Uppsala Ekeby fabrik 5 augusti 1977.

– Vi har verkat i 30 år i för en permanent utställning i Uppsala. Alla städer med keramikanknytning har permanenta utställningar som Lidköping med Rörstrand, Gustavsbergsfabrikerna, i Höganäs byggs nu ett centrum för keramik för hela Europa. De är verkligen stolta över sin keramik, säger Barbro Råsbrant, vice ordförande i sällskapet och samlare av Upsala-Ekebykeramik. 
 

När lerfabriken lades ner donerades föremålen till Uppsala kommun som lade dem till Uppsala konstmuseums samlingar. Museet har, enligt Uppsala kommuns kulturdirektör Sten Bernhardsson, i uppdrag att exponera keramikföremålen och har hittills valt att göra tidsbegränsade utställningar samt att tillfälligt visa ett mindre antal föremål. De flesta förknippar nog Upsala-Ekeby med prydnadsföremål i keramik, men fram till 1970 var företaget landets största producent av kakel. Sällskapet vill ha ett museum främst för prydnadsföremålen och de föreslår det som tidigare var Pelle Svanslös hus.

– Vi stöter ständigt på människor som rest hit för att titta på Upsala-Ekebykeramik. Företaget var en stor del av Uppsala både kultur- och industrihistoriskt. I mitten av 1950-talet fanns brukskeramiken i varje hem. Där arbetade legendariska konstnärer som Mari Simmulson, Ingrid Atterberg, Vicke Lindstrand och Anna-Lisa Thomson, vars balusterformade golvvas landade på slutpriset 47 000 kronor i en internationell auktion nyligen, säger Barbro Råsbrant.

undefined
En av Uppsalas mest framgångsrika och kända industriverksamheter är Upsala-Ekeby. År 1935 pågick tillverkningen för fullt i företagets lokaler.

Hon säger att det finns bortåt 14 000 föremål i Uppsala, dels i Konstmuseet, dels i privata samlingar. Men någon information till besökare ges inte om det, menar hon. 

– Det finns inte någon plats dit man kan hänvisa folk. Jag förstår inte ointresset från kommunen, viljan verkar fattas. Om lilla Höganäs med 22 000 invånare satsar 20 miljoner kronor på ett museum borde Uppsala som haft en av Europas största lervarukoncerner också kunna det, säger hon.

I nuläget har inte Uppsala kommun budget för att genomdriva detta förslag, enligt Sten Bernhardsson.

– Det finns inte någon som drivit frågan riktigt hårt, andra kulturfrågor har drivits mycket hårdare. Om sällskapet presenterar sitt förslag kommer vi absolut att hantera det, men under de kommande åren handlar det om att upprätthålla de institutioner vi har, så det blir svårt om jag ska vara ärlig, säger han. 
 

undefined
Li Pamp, antikexpert i TV4:s Bytt är bytt. Här med en vas från Anna-Lisa Thomson för Upsala-Ekeby.
Upsala-Ekeby

Fabriken startade år 1886. Då tillverkade man tegel och kakel. Leran hämtades på slätterna intill fabriken.
På 1920-talet anställdes konstnärer vid bruket och på 1930-talet fick Sven-Erik Skawonius och Anna-Lisa Thomson stora framgångar på världsutställningar i Paris och New York.
1937 köpte man S:t Eriks lervarufabrik. Även Gefle och Karlskrona porslinfabriker införlivades i koncernen.
1978 lades fabriken ned.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!