Trots corona: Nu är det jul igen på Kaleido

Pandemin till trots satsar konstnärskollektivet Kaleido på en julutställning med underrubriken marknad.

Christina Larsson, utställningsansvarig och Elisabet Berg, administrativt ansvarig jobbar för fullt för att få julutställningen klar inför öppning.

Christina Larsson, utställningsansvarig och Elisabet Berg, administrativt ansvarig jobbar för fullt för att få julutställningen klar inför öppning.

Foto: Maria Larsdotter

Konsthantverk2020-11-23 07:00

Snidade och målade "julträd", ljusstakar i järnsmide, handtäljda grötslevar, stickade vantar och halmhjärtan är bara en handfull alster av det som finns att se.

– Vi har valt ut produkter från närmare 35 konsthantverkare och slöjdare, de flesta från Uppland. Utställningen är inriktad på jul och vinter, handgjort och naturmaterial. En del är traditionell slöjd, annat är nyskapande, säger Elisabet Berg, utställningsintendent och den som håller i det administrativa vad gäller julutställningen.

Överallt på golvet står lådor och kassar, en del tomma och urplockade medan andra väntar på sin tur. 

– Mängden av alster är svårast. Man måste veta ungefär vilka saker som ska vara med, och sedan får man göra olika öar, gruppera, fixa plockytor, hyllor, bord och podium. Först gör jag en struktur och sedan hjälps vi åt för att det ska bli en tydlighet för besökarna, säger Christina Persson som ansvarar för att bygga utställningen.

Urvalet av utställare går mycket på känsla men framförallt på en mångårig erfarenhet från hantverksbranchen hos de båda. De är noga med att ta in kvalitet genom att bedöma formgivning, material och utförande. På frågan om vad som är bra kvalitet kommer svaret som en motfråga:

– Vad är bra konst? Som stickade vantar till exempel, där ser vi om de är gjorda i ett naturligt garn, vi tar inte in syntet. Vi ser om de är fint och jämnt stickade, då vet vi att konsthantverkaren är erfaren. En lång erfarenhet från utförarna är nästan alltid säkra kort på bra kvalitet, säger Elisabet Berg.

Men det handlar också om uppfinningsrikedom och om återbruk. Som guldiga, juliga små lampetter gjorda av konservburkar utsmyckade med detaljer gjorda av kapsyler, ljusstakar av kaviartuber.

– Där handlar det extremt mycket om ideer och återbruk, det passar in i den tid vi lever i. Slöjdarna har varit verksamma länge, de är stringenta och gör hela kollektioner. De har en bra linje i det de gör, saker som fungerar, säger Elisabet Berg.

UNT pratar med dem två dagar efter att alla konsthantverkare lämnat in sina alster. De är mitt uppe i hängning.

– Jag tror inte vi kommit halvvägs. Vis av erfarenhet, vi hade vår första julutställning 2014, så vet vi att det brukar bli slutspurt dagen före öppning med jobb långt in på kvällen, säger Christina Larsson. 

Utställningen pågår till och med 2 januari och coronaanpassas utifrån Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!