Näcken, drakar och sjöjungfrur i bildsagobok om Uppsala

Näcken, tomtar, kentaurer och drakar i nåltovad ull – det visar ullskulptören Karin Oswald i en ny bok om övernaturliga väsen i Uppsala.

Näcken, här som en nåltovad vattennymf placerad i Fyrisån.

Näcken, här som en nåltovad vattennymf placerad i Fyrisån.

Foto: Heléne Wikström

Konsthantverk2023-11-28 05:00

Om du badar i Fyrishov och känner att det killar under fötterna. Då är det förmodligen sjöjungfrun Dour som kittlar dig med sin fena. Dour är ett av alla Uppsalas väsen som ullkonstnären Karin Oswald har skapat genom nålfiltning. 

– Jag gör väsen därför att jag tycker om att filta saker med personlighet, själ och ögon. Jag skulle aldrig göra tomtar med bara luva och näsa, för mig sitter själen i ögonen. Att jag gör väsen beror på att jag behöver vara fri i mitt skapande, vem kan säga hur en drake ser ut? 

undefined
Dour heter det väsen som trivs i äventyrsbadet på Fyrishov. I boken berättas att Upsala simsällskap bildades 1796.

Av alla figurer har det nu blivit en sagobok, "Väsen i Uppsala". Hon har placerat sina ullfigurer på olika historiska ställen runt om i Uppsala och fotografen Heléne Wikström har förevigat dem. Till alla bilder som pryder sidorna har Karin Oswald skrivit texter om varje väsen. Figuren Aros, som tycker det är trist att ingen tror på övernaturliga väsen längre, tar med läsaren på en vandring genom staden för att träffa alla väsen samtidigt som en lättsam berättelse flyter fram.

Anledningen till att boken kom till är bland annat för att inte många skulle ha råd att köpa figurerna, enbart ett litet ansikte tar omkring tio timmar att utforma med nål, enligt konstnären, och hon vill att de ska glädja andra. Hon och fotografen vill med boken nå ut till alla som vill se Uppsala med lite annorlunda ögon och som har fantasin inom räckhåll. 

undefined
Den nålfiltade Tryckeri-Nisse på besök hit till UNT. Han fick veta att UNT grundades 1890. Nisse saknar doften av trycksvärta, tidningen trycks ju sedan några år tillbaka inte längre i Uppsala.

Karin Oswald har fått tillgång till bland annat UNT:s lokaler för att placera ut och fotografera sina figurer men även Ofvandahls, Helga Trefaldighets kyrka, Fyrisbiografen, Vasaborgen och många fler.

Till vardags arbetar hon halvtid som barnspecialistundersköterska på Akademiska, resten av tiden ägnar hon åt sitt hantverksföretag. Hon har skulpterat i ull under mer än två decennier.

– Jag tyckte inte om textilslöjd när jag gick i skolan men som vuxen lärde jag mig att väva, det var väldigt roligt. En kurskamrat skulle bli textillärare och genom henne fick jag prova på den här ulltovningstekniken. Det var kärlek vid första nålsticket, säger Karin Oswald.

undefined
Författaren och konstnären Karin Oswald och fotografen Heléne Wikström har skrivit och fotat en sagobok om Uppsalas olika väsen.

Planen är att det ska bli fler böcker tillsammans med Heléne Wikström.

– Vi vill lyfta alla väsen som finns i den svenska folktron och gå in mer på troll och sagoväsen. Sedan skulle vi vilja göra en bok om väsen i Linnés trädgårdar eftersom vi hade väldigt roligt när vi fotade faunen i Botan. Kanske det blir en lärobok om hur man gör figurerna också, säger Karin Oswald.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!