Hon broderar ut sin byråkratsvenska

Ulla Greijer lämnade sitt jobb på Migrationsverket för att brodera. Nu ställer hon ut på Storvretabiblioteket.

Ulla Greijer ställer ut en serie broderier på biblioteket i Storvreta. Figuren som liknar henne själv finns på alla verken.

Ulla Greijer ställer ut en serie broderier på biblioteket i Storvreta. Figuren som liknar henne själv finns på alla verken.

Foto: Privat

Konsthantverk2020-10-23 12:00

Broderi är något som många av oss minns från äldre släktingars väggar, ofta med förnumstiga visdomsord i snirklig stil. När Storvretabon Ulla Greijer tar sig an det traditionella hantverket är det snarare räta linjer och ironisk användning av byråkratsvenska som gäller. 

– Jag är gammal byråkrat med ett stort intresse för språk. Jag tycker att byråkratsvenska är så vackert, säger hon. 

Det var för ungefär tio år sedan som Ulla Greijer började brodera i korsstygn på fritiden. Hon tyckte det var så roligt att hon lämnade sitt jobb på Migrationsverket för att studera broderi, först på folkhögskola och nu som hantverkslärling. Hon har nu betat av 80 av de sammanlagt 100 veckor som lärlingskapet omfattar.

– Efter att ha jobbat för andra hela livet tyckte jag det var dags att göra något för min egen skull, säger Ulla Greijer. 

Nu ställer hon ut en serie om 19 broderade verk på Storvretabiblioteket. På samtliga förekommer en figur som påminner en hel del om Ulla Greijer själv.

– Hon säger saker som inte går att hålla inne med. Lite ironisk är hon, det är min stil.

Äldre, kvinnligt kodade hantverk har plockats upp av flera konstnärer. Är broderi en konstform på frammarsch?

– Om man tittar på mitt sociala medier-flöde ser det ut så i alla fall! Men jag följer såklart aktivt en massa andra som broderar, säger Ulla Greijer.

Utställningen "Nitton nålstick" på Storvretabiblioteket pågår till och med 29 oktober. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!