Dags för konstauktion med ovissa slutpriser

"Som auktionist är man i grunden alltid nervös och i oroliga tider ökar förstås nervositeten", säger Sofie Bexhed, försäljningschef på Uppsala auktionskammare, inför kommande veckas auktion.

En orolig man. Knut Knutson, chefsintendent på Uppsala auktionskammare, tar aldrig ut något i förskott. Desto gladare blir han efter en lyckad auktion.

En orolig man. Knut Knutson, chefsintendent på Uppsala auktionskammare, tar aldrig ut något i förskott. Desto gladare blir han efter en lyckad auktion.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Konst2022-12-05 12:00

På den internationella kvalitetsauktionen 7–8 december står klassiskt måleri i fokus. Välkända svenska konstnärer som Carl Larsson, Anders Zorn och Bruno Liljefors finns representerade. Högst utropspris har Carl Larssons akvarell "Kersti i svart", 4–6 miljoner kronor.

undefined
Carl Larssons akvarell "Kersti i svart" är det verk som har högst utropspris på den kommande auktionen (beskuren i nederkant på denna bild).

– Motivet är klassiskt för Carl Larsson med dottern Kersti avbildad hemma i Sundborn. Det som gör verket extra intressant är att den nioåriga Kersti är svartklädd. Målningen är från 1905, samma år som hennes storebror Ulf dog, bara 18 år gammal. Här har verkligheten gjort sig påmind på ett sätt som inte är så vanligt hos Carl Larsson, säger Sofie Bexhed.

I katalogen finns också verk där mästare som Leonardo Da Vinci (1452–1519) och Peter Paul Rubens (1577–1640) står angivna i fet skrift. Men det gäller att läsa det finstilta också. I båda fallen rör det sig om okända efterföljare till mästarna. 

– Så är det. Det märks ju också på utgångsprisen. Hade det varit original hade vi lagt till ett par nollor på slutet, säger Sofie Bexhed.

undefined
Verk av Da Vinci och Rubens? Nja, inte riktigt. Snarare av begåvade efterföljare. Bägge målningarna finns med på Uppsala Auktionskammares auktion Rubens olja på duk beskuren på denna bild).

Hur auktionen faller ut vågar varken hon eller chefsintendenten Knut Knutson spekulera i. Båda säger att det alltid är nervöst inför en auktion.

– Ibland funderar jag på varför jag utsätter mig för det här år efter år. Samtidigt är den eufori man känner efter en lyckad auktion fantastisk att uppleva, säger Knut Knutson och ger ett färskt exempel.

– Så nervös som jag var inför auktionen på modern konst i november har jag sällan varit, och knappast så lycklig efteråt.

Oron hade förstås fått näring av nedgången i ekonomin som de flesta svenskar märkt av under 2022. Men när auktionen summerades visade det sig att slutpriserna låg 58 procent över utropspriserna.

– Det var en stor överraskning och visar att det finns många konstintresserade som fortfarande har gott om pengar. Om jag inte minns fel betalades det ut höga aktieutdelningar tidigare i år. Kanske väljer vissa att placera pengarna i konst nu när bankräntan är låg och börsen svajar.

Knut Knutson har full förståelse för att de som överväger att sälja konst känner oro för att de inte ska få ut så mycket som de hoppas. Enligt honom säljer många personer tavlor inte för att de behöver pengarna, utan oftare för att de av olika skäl inte längre kan behålla dem. Det kan exempelvis handla om flytt till mindre bostad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!