Världens mest kända mus slank ur Disneys grepp

Från och med årsskiftet är det fritt fram att använda den första versionen av Musse Pigg. Upphovsrätten har gått ut. "Vissa kommer säkert att utnyttja möjligheten. Det är ju en populär mus", säger Lasse Åberg.

Lasse Åberg har en fäbless för Musse Pigg. Det vet alla som besökt Åbergs museum i Bålsta.

Lasse Åberg har en fäbless för Musse Pigg. Det vet alla som besökt Åbergs museum i Bålsta.

Foto: Anders Wiklund/TT

Konst2024-01-05 09:00

Den Bålstabaserade konstnären och filmskaparen Lasse Åberg tar Musse Pigg-nyheten med upphöjt lugn. Det handlar trots allt "bara" om den svartvita figuren från Disneyfilmen "Musse Pigg som Ångbåtskalle" ("Steamboat Willie") från 1928. De färglagda och modernare versionerna av världens mest kända mus berörs inte.

– Den tidiga Musse finns egentligen inte som seriefigur längre. Han har glidit in i varumärkeshimlen och lever i dag mest som tryck på kläder och prylar, säger Lasse Åberg.

undefined
Så här används Musse Pigg i trailern till "Mickey's mouse trap", en skräckfilm som kommer senare i år.

Att det nu inte längre krävs tillåtelse från Disney för att använda ursprungs-Musse kommer nog att få det att klia i fingrarna på en del kreativa människor, gissar Lasse Åberg. 

Han blev därför inte särskilt förvånad över nyheten som kom på nyårsdagen. Då släpptes trailern för den kommande filmen "Mickey's mouse trap", där en lustmördare iförd Musse Pigg-mask dödar ungdomar i en nöjespark. Även ett dataspel med Musse Pigg som en läskig figur är på gång.

Att upphovsrätten nu löpt ut innebär slutet på en segdragen strid mellan Disney och konstnärer som velat använda sig av den ikoniska Musse Pigg-gestalten.

– Jo, Disney har varit griniga. Åtminstone längre tillbaka, framför allt om Musse på något sätt skymfades. På senare år tycker jag att de blivit mer liberala. Själv har jag faktiskt aldrig haft några problem, trots att jag har ett helt museum fyllt med Musse Pigg-konst och prylar, säger Lasse Åberg.

undefined
Lasse Åberg har en fäbless för Musse Pigg. Det vet alla som besökt Åbergs museum i Bålsta.

Han kan bara erinra sig ett exempel då det skurit sig. Det var när Charlie Christensen lanserade Arne Anka. 

– Disney tyckte väl att han var för lik Kalle plus att han rökte, hängde på barer och snackade skit. Det var inte direkt vad Disney ville stå för. Men Christensen klarade sig undan Disneys advokater, bland annat genom att hävda att Arne Ankas näbb i själva verket var en lösnäbb inköpt på Buttericks. Det tycker jag var kul, säger Lasse Åberg.

Själv är han, som de flesta känner till, förtjust i Musse Pigg och har tolkat honom flera gånger i konsten.

– Fast av de runt 320 grafiska blad jag gjort genom åren så har bara 20–25 Musse Pigg-motiv. Så jag kan tycka att jag blivit lite väl ihopkopplad med råttan, men jag får väl skylla mig själv. Det handlar förstås om museet också. Vi har faktiskt en av världens finaste samlingar av Mickey Mouse-merchandise här på Åbergs museum i Bålsta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!