Ett träd i rostfritt stål, "Solträd", är på plats i den nya Gunstarondellen, den cirkulationsplats som nu byggs en dryg mil öster om Uppsala längs Almungevägen, väg 282.
– Det är ett platsspecifikt konstverk för bygden här i Gunsta/Funbo, ett träd i rostfritt stål med tolv armar. På varje arm sitter en blomma, ett mynt eller ett kugghjul. Man får själv tolka vad det är man ser, säger Norrbottenfödda konstnären Erik Thörnqvist.
Verket är egentligen två, dels ett ovan jord, dels ett i gångtunneln under jord. En sakkunnig grupp bestående av medarbetare från kulturförvaltningen fattade beslutet att ge konstuppdraget till Erik Thörnqvist. En konstkommitté med bland annat elever från Funboskolan har varit rådgivande.
Idén till konstverket fick Erik Thörnqvist då han hittade ett gammalt mynt i ett arkiv i Luleå där någon hade sågat om myntet till ett kugghjul.
– Jag blev väldigt fascinerad av att någon hade tagit ett gammalt mynt och gjort om det till en maskinell del. Att myntet fick ett annat värde i ett annat system. Samtidigt såg det nästan ut som en sol eller en blomma. Det var tankeväckande för mig och är ursprunget till verket här i Gunsta, säger han.
Tillsammans med barnen i år två på Funboskolan har han arbetat fram verket. Eleverna fick delta i en teckningsworkshop där de skulle utgå från kugghjulsformen av myntet. Han ville att eleverna skulle tänka på vad som ger dem kraft, energi och glädje och sedan visualisera det innanför kugghjulsformen. Bilderna som målades var alltifrån en pizza, en fotbollsplan, hjärtan, ekollon, ett abstrakt landskap och ett slags snurra.
Teckningarna skars sedan ut i stålplattorna på verket. Även Funbo sockenvapen, Funbo IF:s logotyp och Funbo kyrka som byggdes i slutet av 1100-talet, finns utskurna i varsin stålblomma.
– Det här är en plats där två kulturer tidigare överlappade varandra. Det finns gravstenar på kyrkogården med både vikingaornamentik och kors på samma sten. I mitt verk vill jag att de äldre symbolerna och barnens bild av platsen ska få smälta ihop till ett träd som växer och snurrar tillsammans som ett kugghjul. I gångtunneln finns en gjutning av ett rotsystem. Tanken är att något som växer på ytan syns, men under jord finns alla rötter till en gemensam kultur och historia som binder oss samman, säger Erik Thörnqvist.