Väggmålningen kan räddas

På måndag görs ett försök att rädda Harald Lindbergs rivningshotade väggmålning "Juniskäret". Men det är långt ifrån säkert att det lyckas.

En rest av Berlinmuren? Nej, ovanför klottret ses Harald Lindbergs väggmålning "Juniskäret" under ett virrvarr av armeringsjärn. Platsen är Brantingsskolan i Sala backe.

En rest av Berlinmuren? Nej, ovanför klottret ses Harald Lindbergs väggmålning "Juniskäret" under ett virrvarr av armeringsjärn. Platsen är Brantingsskolan i Sala backe.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Konst2020-01-23 16:05

Rivningen av Brantingsskolans aula går in i sitt slutskede. I princip återstår bara den vägg som ännu pryds av konstnären Harald Lindbergs monumentalverk "Juniskäret". Målningen har generationer av elever och skolpersonal kunnat beskåda sedan 1960.

När det under hösten 2019 stod klart att aulabyggnaden skulle jämnas med marken för att ge plats åt en ny fastighet började det mullra bland dem som vill bevara målningen. Flera insändare i ämnet publicerades i UNT.

Anna Ehn, chef för offentlig konst på Uppsala kommun, uppgav i december att det fanns en plan för att ta ned verket och sedan montera det igen i den nya skolbyggnaden. Men planen gick aldrig att genomföra eftersom byggnaden var i så dåligt skick att den ansågs för farlig att vistas i.

Även ekonomiska motargument hördes. Att stoppa rivningsprojektet för att försöka rädda väggmålningen skulle kosta mycket pengar. Ett stopp skulle i sin tur försena bygget av en ny fastighet på samma plats, med ytterligare fördyringar som följd.

– Jag har ändå upplevt att det funnits en god vilja hos alla inblandade att göra det bästa av situationen, säger Anna Ehn till UNT.

Hon berättar att förutsättningarna har ändrats flera gånger sedan det stod klart att aulabyggnaden skulle rivas. Hon välkomnar givetvis det senaste beskedet – att ett försök att rädda "Juniskäret" ska göras i elfte timmen.

Initiativet kommer från det kommunala bolaget Skolfastigheter. Enligt projektledaren Tom Nilsson ska betongväggen tas ned på måndag 27 januari. Förhoppningen är att monumentalmålningen ska klara den operationen utan svåra skador. Fast det är långt ifrån säkert.

– Vi ska försöka att vika ned väggen i ett stycke. Om den håller går inte att säga på förhand. Det blir spännande att följa försöket, säger Tom Nilsson.

På torsdagseftermiddagen fanns ingen konkret plan för vad som ska ske om "Juniskäret" mot alla odds går att rädda.

– Vi på kulturförvaltningen måste i så fall se till att väggen fraktas bort och tas om hand på lämpligt sätt. Där jobbar vi på att hitta en lösning. Det gäller sedan att lossa själv målningen från väggen. Hur det ska gå till kan jag inte svara på i dag. Blir det aktuellt måste vi ju anlita en konservator och kanske annan expertis, säger Anna Ehn.

Hon berättar att målningen varit täckt sedan den blev ett "utomhusverk" till följd av rivningsprojektet. Om den tagit skada av fukt och kyla är oklart.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!