– När jag fick uppdraget att smycka tunneln hade jag bott här i knappt 50 år. Jag ville göra en panoramabild över Sverige, det land och det Uppsala jag hade lärt känna efter att jag flydde från Chile 1973, säger konstnären och Uppsalabon Luciano Escanilla.
"Vía Suecia" eller "The Swedish way" är namnet på konstverket i en chilensk gångtunnel som ligger 40 meter ner i marken. Den sammanbinder tunnelbanelinjerna 1 och 6 i huvudstaden Santiago. Längs väggar och tak finns tolkningar av svensk kulturhistoria.
Uppsala är väl representerat bland annat med bilder från valborgsfirandet då Orphei Drängar sjunger på Carolina Redivivas trappa, midsommarfirande vid Uppsala högar och en film med människor i rörelse på Uppsalas gator och torg. Där syns svenska uppfinningar som exempelvis blixtlåset och dynamiten liksom svenska artister och författare som Abba, Cornelis Vreeswijk och Astrid Lindgren. Escanilla har även fört in svenska människorättsprofiler som Wallenberg, Hammarskjöld och politikerporträtt på bland andra Olof Palme och den svenskchilenska FN-kvinnan och miljöpartisten Zaida Catalán som mördades i Kongo-Kinshasa.
Konstnären Luciano Escanilla är ett känt ansikte i Uppsala. Så fort något offentligt konstverk kräver restaurering av en konservators känsliga hand finns han där ute på stans gator. Bland mycket annat har han förgyllt kronan på pumphuset över S:t Eriks källa och restaurerat Dag Hammarskjöld-skulpturen utanför Uppsala slott, snart för andra gången då staven återigen brutits av.
Att just Escanilla smyckade den chilenska gångtunneln kom sig av ett annat konstverk som han skapade, en skulptur av den svenske diplomaten Harald Edelstam. Edelstam var svensk ambassadör i Chile 1972–73. När Pinochet tog makten i september 1973, hjälpte Edelstam hundratals chilenare att fly.
– Jag gjorde en skulptur av Harald Edelstam som står i Sveriges riksdag i dag. När den invigdes 2016 var kungaparet och Chiles dåvarande president Michelle Bachelet på plats, liksom Jakob Kiefer, den svenske ambassadören i Chile. Det var han som frågade mig om jag var intresserad av att smycka tunneln.
Luciano Escanilla arbetade fram skisser och förslag som mynnade ut i idén om ett upp och nervänt vikingaskepp. I det välvda tunneltaket syns sex arkader belysta inifrån som bär upp valvbågarna (skeppsbottnen). På var sida om tunneln löper fem olika bildberättelser om Sverige.
Projektet finansierades av den svenska regeringen och av ett tjugotal svenska företag.
Han säger att han fick en del kritik från andra konstnärer som tyckte att han "sålde sig" som konstnär, men det viftar han bort med att de som sade så själva skulle ha antagit tunneljobbet om de varit aktuella.
– Det var svårt att befinna sig mellan metroledningen i Chile som bestämt sa ifrån "ingen reklam i verket" och företagen som absolut ville synas. Jag tycker att jag balanserade det bra, alla var nöjda med det konceptuella innehållet och det estetiska resultatet, säger Luciano Escanilla.
Ett och ett halvt år tog det för ett tiotal medarbetare att färdigställa verket under ledning av konstnären själv. Tunneln invigdes 7 december 2017. 2022 tillförde Escanilla en animation med qr-koder för information om verket.