Han utser verken för årets Vårsalong

Liljevalchs vårsalong öppnar inte förrän 9 februari nästa år men redan nu är juryn utsedd. I den sitter bland andra Uppsalafödde curatorn Ashik Zaman.

Ashik Zaman växte upp i Löten tillsammans med sina föräldrar och sin tvillingbror. Han flyttade från Uppsala 2010 när han var färdig med sina studier.

Ashik Zaman växte upp i Löten tillsammans med sina föräldrar och sin tvillingbror. Han flyttade från Uppsala 2010 när han var färdig med sina studier.

Foto: Koshik Zaman

Konst2023-07-11 05:00

Tillsammans med sin tvillingbror startade Ashik Zaman för tio år sedan "C-print", en icke-kommersiell nättidning med målet att popularisera samtidskonst. Sajten utvecklades och i dag är den även en plattform för att curera utställningar i samarbete med bland annat konsthallar. Det är i den rollen som redaktör och curator som Ashik Zaman nu tar plats i juryn för Liljevalchs vårsalong. Och han tar plats tillsammans med två andra curatorer samt OS-ryttaren Peder Fredricson.

– Det är en lite annan sammansättning än tidigare år då det oftast suttit konstnärer i juryn. Jag tänker att jag som curator och redaktör har en bredare blick, som når ganska långt. Jag är ofta på resande fot och följer med i konstens strömmar vart den än rör sig. Jag hoppas att den blicken har en inverkan på mitt juryarbete, säger han.

undefined
Ashik Zaman har växt upp i Löten. Här ses han på en bild från Goetheinstitutet där han curerat en utställning under våren. Nu ingår han i juryn för Liljevalchs Vårsalong.

Han anser att juryn tidigare år varit lite väl nordisk i sin konstblick. Kritiken mot fjolårets vårsalong var bland annat att den innehöll alltför många björkar och tallar. Något som Ashik Zaman håller med om. 

– Förhoppningsvis ska vi i år komma ifrån det repetitiva hos konstnärerna. Jockum Nordström och Mamma Andersson har varit stilbildande på konstskolorna och det märks. Nu har vi en jury som inte består av konstnärer och är mer etniskt bred. Är man en vit manlig konstnär, 60 bast och sällan rör sig utanför Sverige kan man bli färgad av den begränsningen, säger han –  inte utan glimt i rösten.

Ashik Zaman anser att samtidskonsten rör sig framåt men i cykler, och efter en lång period med figurativt måleri är det abstrakta måleriet tillbaka. Han tror på nätbaserad konst även om han själv helst ser analog konst.

– Vare sig man vill eller inte kommer vi se en ordentlig andel nätbaserad konst under 2020-talet. Konstnärer känner sig manade att testa. Själv är jag konstromantiker, jag gillar måleri, skulptur och performancekonst och föredrar analog konst framför digital och teknisk konst. 

Bör det göras skillnad mellan konst och konsthantverk?

– Det är förlegat med den distinktionen. Så fort man börjar sätta underrubriker skapas det hierarkier. Det är godtyckligt vad som är konst och konsthantverk, det handlar snarare om ord som skapar skillnader. Nej, det är daterat och omodernt att tänka på det sättet, det görs av gammal hävd och speglar inte samtidskonsten, säger Ashik Zaman.

Anmälan till Vårsalongen öppnar 29 augusti.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!