Samlingen har varit deponerad på museet sedan 1990-talet och Uppsala universitet har begärt tillstånd att få överlåta ägandet till Ájtte, vilket nu har beviljats av regeringen.
Föremålen behövs varken för utbildning eller forskning.
Ájtte och Sametinget i Sverige beslutade år 2000 att tillsammans arbeta för återförande av samiska samlingar. Ájtte arbetar också för att få ett statligt uppdrag att förvalta det samiska kulturarvet.
– Föremålen kom hit efter en begäran från oss. Museet var nyligen byggt och vi gjorde inlån bland annat av geologen Axel Hambergs föremål som fanns vid Geografiska institutionen, numera kulturhistoriska institutionen vid Uppsala universitet. Sedan dess har vi haft dem deponerade här och visat vissa av dem i vårt museum, säger chefen för Ájtte Svenskt Fjäll- och Samemuseum Elisabeth Pirak Kuoljok.
Bland föremålen finns en fin silverkrage, bruksföremål som knivar, silverskedar, korgar, en pipa med tobak och även en barnakja. Sakerna kommer i huvudsak från Lulesamiska området och norrut.
– Under förra året vi satte oss ner och gick igenom begäran om överlåtelse. Det är viktigt att vi själva har äganderätt och förvaltar vårt kulturarv, att vi har äganderätten och bestämmer vad vi gör med föremålen. Vi gör dem tillgängliga för forskare och studenter som kan studera dem på nära håll, vända och vrida på dem, med handskar på händerna förstås, säger Elisabeth Pirak Kuoljok.