Uppsala första konstvägg kan öppnas nästa år

Uppsala har tagit ett stort steg mot att få en öppen konstvägg. Bakom initiativet står Vänsterpartiet som fått med sig mittenstyrets partier i kulturnämnden. Övriga partier är kritiska.

Ylva Larsdotter (V) är nöjd med att Uppsala ser ut att få en konstvägg på försök under två år.

Ylva Larsdotter (V) är nöjd med att Uppsala ser ut att få en konstvägg på försök under två år.

Foto: Press

Konst2020-05-28 15:26

Kulturnämndens beslut på torsdagen gäller en tvåårig testverksamhet med start 2021. Kostnaden för uppförandet och driften beräknas till totalt 280 000 kronor. Enligt förslaget ska väggen uppföras i anslutning till Stadsträdgårdens södra del.

– Nu går vi vidare med att hitta en lämplig plats i området och se till att det finns pengar i budgeten för 2021 och 2022, säger Linda Eskilsson (MP), ordförande i kulturnämnden

Väggen får en yta på minst 2,5 x 10 meter och utformas i betong eller trä. Planen är också att ha en verksamhet knuten till konstsatsningen. Kommunen eller en förening får ansvaret.

– Det är en viktig satsning för att tillgängliggöra och levandegöra konsten i Uppsala, säger Ylva Larsdotter (V), ledamot av kulturnämnden.

Hon ser initiativet som en del av kommunens mångåriga stöd till graffiti- och hiphopkultur, bland annat spoken word-evenemang på Reginateatern och Gottsunda hiphopfestival.

Ylva Larsdotter menar också att det handlar om en demokratisk konstform. Alla som vill kan gå till väggen, antingen för att skapa eller ta del av innehållet.

– Det handlar om konst i ögonblicket. Det som någon målar i dag kanske någon annan målar över i morgon. Men man kan ju alltid fotografera sitt alster och lägga ut det på sociala medier, eller livesända medan man målar och sprayar.

Vad säger du till dem som fruktar att en konstvägg kan leda till mer graffiti och klotter på otillåtna ytor?

– Jag tror att det är tvärtom. Erfarenheter från andra städer visar att graffiti och oönskat klotter minskar när en öppen konstvägg sätts upp. Vi får göra en egen utvärdering efter testperioden, säger Ylva Larsdotter (V).

Sarah Havneraas (KD) vill inte ha en konstvägg i Uppsala. Hennes huvudargument är att det blir för högra driftskostnader. Enligt henne finns också en risk för kriminalitet på platsen.

Kan man göra en sådan koppling?

– Bilden från andra städer är splittrad. Man har kunnat se en "broken windows"-effekt på vissa ställen, medan det gått bra på andra håll. Man måste nog åtminstone väga in den risken, säger Sarah Havneraas.

Hon befarar också att konstväggen kan komma att användas som klotterplank.

– Risken finns att det skrivs grova slagord och annat som kräver bevakning av kommunen. Bland annat därför är det bättre om den här verksamheten sköts på annat sätt än via en öppen konstvägg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!