Unga i Gottsunda gör avtryck

Två mikrofoner kopplade till en högtalare på golvet möter den som besöker utställningen "756 Slottet – G4L" på Uppsala konstmuseum. Mikrofonerna ska symbolisera rätten och vikten av att uttrycka sig.

Runt 100 ungdomar har tagit chansen att skapa konst inom ramen för projektet SyskonSKAP i Gottsunda.

Runt 100 ungdomar har tagit chansen att skapa konst inom ramen för projektet SyskonSKAP i Gottsunda.

Foto: Pressbild

konst2018-04-19 19:00

Utställningen pågår just nu i Studio 4, museets projektrum för kortare och lite mindre utställningar. I "756 Slottet – G4L" visar tonåringar och unga vuxna från Gottsunda teckningar, grafiskt tryck och fotografier. Tanken är att konsten ska ge en bild av hur det är att bo och leva i stadsdelen. Titeln tar fasta på det för många kanske stora avståndet mellan Vasaborgen uppe på åsen och den mångkulturella stadsdelen i södra Uppsala. Namnet är också en ordlek med postnummer och förkortningar där "G4L" står för "Gottsunda for life".

Den konst som nu visas är ett urval av vad som skapats inom projektet SyskonSKAP, som i sin tur är en del av "Kreativa Platser" – statliga Kulturrådets treåriga satsning på särskilda bostadsområden runt om i Sverige. De stadsdelar som valts ut har ett lågt valdeltagande som gemensam nämnare. Det är här mikrofonerna kommer in i bilden. Förhoppningen är att det demokratiska underskottet ska bli mindre och att de som bor i ytterområden ska ta mer plats. Ur högtalarna strömmar inspelat ljud från projektdeltagarnas skapandekvällar, men det är också möjligt att själv ställa sig vid en mikrofon och ta till orda.

Projektledaren Erik Annerborn säger att syftet med SyskonSKAP är att dels inspirera unga att själva ta kontrollen över sin utveckling, dels berika konsten med nya perspektiv.

– Det vi erbjuder är öppen konstnärlig verksamhet på tisdags- och torsdagskvällar. Vi vill ge deltagarna chansen att uttrycka sig och även få verktyg att bättre förstå sig själva och samhället, säger han.

Han är mycket nöjd med hur det treåriga projektet, som nu hunnit halvvägs, hittills har fallit ut. Oavsett om kvällarna ägnas åt film, poesi, dans eller mera handgripliga konstuttryck så blir det alltid diskussioner om livet och tillvaron. Erik Annerborn anar att många av ungdomarna ser SyskonSKAP-kvällarna som ett sammanhang som skiljer sig från vardagen i form av skol- och hemmiljö.

Var i Gottsunda man håller till beror lite på vilken verksamhet som gäller för just den kvällen. Ibland är det ateljén i Treklangen, andra kvällar kan det vara fritidsgården eller Kulturpunkten.

Mireya Monserrat Escanilla och José David Hildebrand från kulturföreningen Shoutout! är två av de konstnärliga ledarna och pedagogerna i projektet. De har båda delvis växt upp i Gottsunda och känner starkt för ungdomarna och platsen.

Enligt Mireya Monserrat Escanilla och José David Hildebrand är dans och screentryck de populäraste aktiviteterna bland ungdomarna, som rekryterats till projektet på lite olika sätt.

– Vi har vänt oss till skolorna och fritidsgården för att hitta intresserade. Innan vi drar i gång vid 18-tiden brukar vi också gå en sväng genom Gottsunda centrum och försöka få folk att komma till oss i stället för att bara stå och snacka, säger de.

24-åriga Eritrea Mulugheta, som kom till Sverige så sent som hösten 2017, är en av dem som fått med ett par tavlor och skisser på utställningen. Hon har en tvåårig konstnärlig utbildning i Italien i ryggen och har kommit en bit på vägen i sin konstnärliga utveckling. Via projektet har nu fått chansen att visa sina alster på museet.

Rebecka Wigh Abrahamsson, intendent på Uppsala konstmuseum, ser positivt på samarbetet mellan Gottsundaprojektet och museet.

– Vi vill ju bredda verksamheten och pratar ofta om hur representationen ser ut när det gäller konsten och konstnärerna. När det här projektet dök upp så kändes det spännande att låta konsten från Gottsunda flytta in på museet, säger hon.

Rebecka Wigh Abrahamsson påpekar också att "756 Slottet – G4L" nu visas intill den pågående utställningen med Birgit Ståhl-Nybergs (1928–1982) målningar.

– Hennes bilder från Akalla tunnelbanestation passar bra ihop med konsten från Gottsunda, säger hon.

756 Slottet – G4L

Utställningen pågår 19/4–13/5 och flyttas sedan till Kulturpunkten i Gottsunda.

Konsten är skapad inom ramen för projektet SyskonSKAP.

Omkring 100 unga Gottsundabor har besökt SyskonSKAP:s kvällar sedan projektet startade för drygt ett år sedan.

SyskonSKAP finansieras via stöd från Kulturrådet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!