"Barnets lekfullhet med den vuxnes hårda verklighet och allvar". Med de orden beskriver Fredrik Hardenborg sin konst. På köksbordet i lägenheten i Eriksberg ligger halvfärdiga affischer och konstnärsattiraljer utspridda, det är hans kreativa verkstad.
Tecknandet var Fredrik Hardenborgs första kreativa passion i tonåren, men den har fått stryka på foten till förmån för hans författarskap de senaste åren. Åtminstone fram tills nu, när han för första gången ska ställa ut sina verk offentligt.
– Jag gjorde några bilder som jag tyckte blev bra, som jag lade ut på sociala medier, och då var det några som tyckte att jag borde ställa ut det. Först sa jag blankt nej, men sen tänkte jag att det vore ändå kul att göra något, i mindre skala.
Utställningen heter "The Garlic Milkshake Show" och ställs ut på Taps Beer Bar i Uppsala. Det otippade valet av utställningslokal kommer sig av att han inte vill ställa ut på traditionellt galleri. Han gillar tanken på att det sker i en lokal som inte egentligen är ämnad för konst, förklarar han.
– Och så ville jag ju ha något i liten skala. Taps är en bra plats att ställa ut sin första gång. Det var bland det första som dök upp i mitt huvud för att det är ett trevligt ställe, säger han.
Influenserna är många, bland andra Andy Warhol, illustratören Stina Wirsén och den franske serietecknaren Jean ”Moebius” Giraud. Det var dock först efter en Banksyutställning för några år sedan som han fick en nytändning.
– Fram till dess hade jag liksom inte tålamodet att göra om flera gånger tills det blev bra. Men då insåg jag att det blev roligare när man lade ner lite tid på det.
Till vardags delar Fredrik Hardenborg sin tid mellan sitt jobb på Akademibokhandeln och arbetet som författare. Han är aktuell med sin femte roman i höst, och även sin första barnbok. Dessutom skriver han och spelar musik i ett popband på fritiden. Det kreativa mångsysslandet beskriver han som mer av en nödvändighet än ett val.
– Jag vet inte var det där kommer ifrån, men just det där att vara kreativ har varit oerhört viktigt för mig. Det är väl barnets förtjusning i att skapa sig sin egen värld, lite grann.
Finns det något gemensamt mellan de olika uttrycksformerna eller är de helt väsensskilda?
– Jag är väldigt inspirerad av det som händer just nu, runt omkring mig, och att gå in i någon slags realism så mycket att det blir fantasi. Det är väl den röda tråden i allt mitt skapande, säger han.
Arbetet på Akademibokhandeln balanserar ut det kreativa arbetet. Där uppstår en stor del av inspirationen för såväl romaner som för konsten, berättar han. Möten med bokintresserade kunder och författare bidrar till nya uppslag och idéer, och många av affischerna i affären blir startpunkter för hans konstnärliga utflykter.
Han berättar att de olika konstformerna fungerar bra i symbios. Snarare än att dra uppmärksamhet från varandra kan de ge honom en nytändning. När inspirationen tryter inom det ena, tar det andra vid.
När han hörde av sig till ägaren av Taps med idén att ställa där fick han snabbt positiv respons. Nu ska han hänga ungefär 10–12 tavlor där.
Hur är känslan?
– Just nu känns det nervöst, för jag har inte gjort något sådant här tidigare. Jag känner mig väldigt trygg i författarskapet, men att ha en utställning känns lite läskigt. Samtidigt väldigt roligt, det ska bli kul att utmana sig.