Klockan har precis slagit två och KonstLOV Street slår upp dörrarna. I den rymliga lokalen Marknaden i Gottsunda centrum väntar pedagogerna och systrarna Mireya och Yolanda Monserrat på deltagare. De kommer från SyskonSKAP som är en del av Konstfrämjandet. Yolanda är grafisk designer och Mireya kallar sig själv hobbykonstnär med fokus på keramik. Temat för sommarens workshops är gatukonst.
– Det ska kännas street. Det är det som ungdomarna själva dras till. Vi vill lyfta fram det som konst och inte klotter, säger Mireya Monserrat.
Rummet är indelat i olika stationer. Barnen kan sy en egen flagga, göra kollage, pärlplattor och plakat. Tanken är att konstverken ska visas på Hiphopfestivalen 4-5 september. Fram tills dess kommer flera konstnärer på besök. Elisabeth Bucht ska jobba med garn, Erik Hedman med träskulptur och Pärra Andreasson med graffiti.
– Vi vill visa barnen att det finns möjligheter med konst, såväl yrkes- som hobbymässiga, säger Yolanda Monserrat.
– Ja, och det här är ett segregerat område. Alla har inte råd med konstskolor. Vi märker att de som hängt här vågar ta mer plats. De frågar och lär sig jättemycket, instämmer Mireya Monserrat.
Det dröjer innan de första deltagarna anländer. Kanske är det högsommarvärmen som lockar, men så efter en halvtimme trillar fyra energiska killar in och därefter ett gäng kusiner som direkt börjar måla plakat.
– Det var tråkigt hemma, svarar Omar Rashdan, 11 år, på frågan varför han är här i dag.
Kusinerna umgås varje dag och Layal Rashdan, 9 år, ska göra ett plakat till deras ära. Hon använder rosa, svart, gult och blått. Jag frågar henne vad det står.
– “Kusingang”, svarar hon och berättar att kusinerna kallar sig så.
Hennes bror Omar Rashdan målar ett Black Lives Matter-plakat med den knutna näven inunder. Allt i svart.
– Det känns viktigt, jag vet hur det känns, säger han och koncentrerar sig på målandet.
Ingen av kusinerna har planer på att bli konstnär i nuläget. Omar vill bli pilot och syrran vet inte än. Mireya Monserrat frågar om de varit här tidigare och hjälper dem med färger.
– Det här ska vara ett tryggt space, där de kan dela erfarenheter, berättar hon.
Vilka vägar barnen än tar i framtiden så är pedagogerna övertygade om att kreativt skapande är livsviktigt.
– Det är ett sätt att utveckla fantasin, konst kan hjälpa dem att tänka utanför boxen och våga drömma, säger Yolanda Monserrat.