Slottet där konsten har en given plats

Vädret är nästan för bra. Starkt solsken och tryckande värme är inte idealiskt för utomhusmåleri. Kursledaren Erika Bengtsdotter föreslår därför att eleverna inleder dagen med att måla inomhus i svalkan på Salsta slott.

Uppsalabon Kerstin Lokrantz är nybliven pensionär och räknar med att kunna lägga ännu mer tid på sin hobby framöver.

Uppsalabon Kerstin Lokrantz är nybliven pensionär och räknar med att kunna lägga ännu mer tid på sin hobby framöver.

Foto: Adam Wrafter

Konst2021-06-05 08:04

Konstnären Erika Bengtsdotter leder konstkurser för vuxna sedan många år, främst i Studieförbundet Vuxenskolans regi. De senaste veckorna har hon gett två femdagarskurser med åtta deltagare per grupp.

För första gången har intensivkursen förlagts till Salsta slott, strax norr om Vattholma. Det är en ovanligt inspirerande miljö, men Erika Bengtsdotters utgångspunkt är den samma som vid alla av hennes kurser.

– Jag vill lära deltagarna att se och att våga mer när de står vid staffliet. Alla som söker sig till en målarkurs bär nog på en inre längtan efter att få skapa, då vill jag hjälpa till att få fart på kreativiteten. Dessutom inspirerar deltagarna varandra, säger Erika Bengtsdotter.

undefined
Konstnären Erika Bengtsdotter leder konstkurser för vuxna på Salsta slott.

Hon ger också återkoppling på deltagarnas alster. Strategin är att börja med att ge positiv kritik. Sedan kan man påpeka olika saker som kunde ha gjorts annorlunda.

Fokus under veckan ligger på landskap och stilleben, men deltagarna får också jobba med abstrakt måleri. Erika Bengtsdotter berättar att hon kör ganska hårt med eleverna under den veckolånga kursen. Övningarna, som ibland också innehåller musik och poesi, avlöser varandra. 

– Samtidigt är det viktigt att vara medveten om att alla jobbar olika fort. Det gäller att se till att det finns tid att slutföra alla övningar. Stress och måleri hör inte ihop, säger hon.

Deltagarna har lämnat nybörjarstadiet bakom sig och är ganska drivna. Det gör att Erika Bengtsdotter kan lägga sig på en och samma pedagogiska nivå. Delvis utgår hon från konsthistorien för att lära ut olika tekniska grepp när det gäller exempelvis färg, komposition, ljus och skugga.

Den här förmiddagen får deltagarna i uppgift att med kolpenna teckna en detalj, antingen inne i slottet eller utomhus på fasaden, som en förstudie till en målning.

– Ni kan använda en siktruta, tipsar Erika och visar ett A4-ark med en urklippt rektangel i mitten. Eller så kan ni göra så här för att zooma in, säger hon och formar en avskärmande ruta med sina händer. Och glöm inte att knipa igen ena ögat.

Dagens sju kursdeltagare ger sig ut med block och kolpenna i jakt på en lämplig detalj. Alla väljer att hålla sig inomhus för att komma undan det flödande solskenet.

Uppsalabon Per Joelsson är gruppens ende man och konstaterar att det ofta är påfallande ont om män på konstkurser.

– Jag vet inte var männen håller hus, det är inte så värst många som verkar måla i alla fall, ler han.

Per Joelsson har ägnat sig åt amatörmåleri ända sedan de tidiga tonåren, och nu som pensionär har han gott om tid att ägna sig åt hobbyn. Han har gått kurser tidigare, bland på Gerleborgsskolan i Bohuslän. Kursen på Salsta upptäckte han av en slump. 

– Jag anmälde mig i sista stund och lyckades få den åttonde och sista platsen, konstaterar han nöjt.

– Att gå en sådan här kurs ger avkoppling men också inspiration och energi. Att måla är ganska ensamt så det är kul att vara med i ett sammanhang på det här sättet, säger Per Joelsson.

undefined
I fjol började det åter sjuda av liv på Salsta. Kafé, konserter och slottsvisningar kompletteras nu med konstkurser. Senare i år blir det också utställning.

Kerstin Lokrantz är en annan kursdeltagare som är nöjd med veckan på Salsta. Hon har gått kurser hos Erika Bengtsdotter tidigare och gillar det kreativa klimat som uppstår. På frågan om hon behövt ta ledigt från jobbet för att delta svarar hon med ett stort leende:

– Nej, jag är nybliven pensionär, så den här kursen är en perfekt start på mitt nya liv.

Erika Bengtsdotter

Har sin ateljé i Luthagen där hon främst ägnar sig åt måleri och installationer.

Har haft ett flertal separatutställningar och medverkat i många grupputställningar. Är även författare till "Målarboken".

Är medlem i Uppsala Konstnärsklubb och KRO.

Förbereder just nu ett bild- och textprojekt tillsammans med författaren och journalisten Anna Franklin. Deras gemensamma utställning "Rum för motstånd" öppnar 28 augusti i Åhuset i Kulturkvarteret Walmstedtska.

Leder också kurser i olje- och akrylmåleri.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!