På kulturmötesplatsen Köttinspektionen var planen att anordna performancefestivalen Revolve i början av maj, tillsammans med Uppsala konstmuseum, UKK och Uppsala stadsteater. Men på grund av coronapandemin är det inte möjligt. Inte heller utställningen med den framstående sydkoreanska konstnärsduon “Young-Hae Chang Heavy Industries” går att genomföra i år.
– Det är en katastrof. Flera av mina jobb har blivit inställda, som en utställning i Köln och en workshop. Vi konstnärer har även brödjobb som försvinner, säger konstnären Anna-Karin Brus.
Hon är medlem i konstnärsgruppen Haka som curerar konst på Köttinspektionen. En åtgärd enligt henne vore att konstnärer inte skulle behöva betala tillbaka kulturstöd från staten som nu inte kan användas i planerade projekt.
– Pengarna skulle kunna användas till att utveckla verksamheten, som hur konst kan förmedlas på ett roligare och mer interaktivt sätt digitalt, säger hon.
På det eventbaserade galleriet Zeitgeist, som huserar i Saluhallen, har man hittills ställt in en konstfest och en marknad för konst och design samt några vernissager.
– Det är jättetufft, för kulturen och för flera andra branscher. Än så länge klarar vi oss. Vår räddning är helt klart att vi inte har en daglig drift, säger Sofia Bo som driver Zeitgeist.
Där planeras inga nya vernissager förrän i augusti och den nuvarande utställningen med isländska konstnären Sigrídur Huld Ingvarsdóttir förlängs.
– Utställningen går fortfarande att se men då är det Saluhallens riktlinjer som gäller. Vi har fått lägga allt annat på is, men försöker tänka kreativt och hoppas kunna genomföra vår satsning på ett digitalt galleri senare i sommar. Istället för vanliga AW:s anordnar vi numera digitala med förinspelade visningar av utställningen, säger Sofia Bo.
På konsthantverkskooperativet Kaleido har man öppet som vanligt i sin butik. Där märker man av en minskning i besöksantal och har behövt skjuta på en utställning eftersom konstnären tillhörde en riskgrupp. Kooperativet påverkas inte direkt av det nya förbudet vid offentliga sammankomster. Antalet besökare riskerar inte att överskrida maxgränsen på 50 personer.
– Däremot har vår omsättning minskat skrämmande mycket. Vi klarar oss ett par månader på våra bidrag från Kulturrådet och Konstnärsnämnden. Var och en i kooperativet är beroende av inkomster även om vi inte har samma utgifter med lager och personalkostnader som andra verksamheter, säger medlemmen Elisabet Berg och fortsätter:
– Vi kör enligt planerna så långt det går och lägger även upp fler bilder på nätet, som från vår senaste utställning med stipendiaten Mattias Selldén.
Inte heller Galleri Uppsala påverkas nämnvärt av det nya mötesförbudet men har däremot ställt in och bokat om flera utställningar på grund av coronaviruset.
– Tidigare var vi fullbokade men har nu fått styra om i programmet eftersom flera av våra utställare är över 70 år och därmed i riskgrupp. Vi följer Folkhälsomyndighetens restriktioner och hälsan är det viktigaste, säger Margareta Espegren.
Galleriet har för närvarande stängt, men anordnar sedan i fredags skyltfönsterutställningar där konst visas på tre skärmväggar för förbipasserande.
– Vi får se hur det går. Man får ta en dag i taget, säger Margareta Espegren.