Rytmiskt mönster ska välkomna resenärer

Traditionella turistfoton blandas till en ljussatt mosaik med fotograferade detaljer ur gatumönster, dörrar och säregna fönster från Uppsalas exteriörer. Det handlar om Centralpassagens nya utsmyckning som görs av den danska konstnären Astrid Krogh.

Astrid Krogh, konstnär, som smyckar Centralpassagens långa vägg, tycker att konst gör sig bäst i offentligheten, bland människor. Hon har tidigare smyckat bland annat danska parlamentet och Nya Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Astrid Krogh, konstnär, som smyckar Centralpassagens långa vägg, tycker att konst gör sig bäst i offentligheten, bland människor. Hon har tidigare smyckat bland annat danska parlamentet och Nya Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Foto: Maria Larsdotter

Konst2020-08-24 16:00

– Jag vill att konstverket ska få oss att undra, fundera och kanske att det kan föda en ny vinkel, en dröm, en ny tanke hos var och en av oss, säger Astrid Krogh.

Hon är på besök i Uppsala, för vilken gång i ordningen kan hon inte svara på, men det går inte att ta miste på att hon blivit smått förälskad i staden under tiden projektet har pågått. Hon säger att utsmyckningen av Centralpassagen känns som en förnäm uppgift och hon har gått många steg i centrum och i Uppsalas utkanter för att finna sitt konstverks själ och försöka förstå helheten.

– Uppsala är en enormt vacker stad med allt från Domkyrkan till Gottsunda, Flogsta, livet omkring Fyrisån och en massa unga människor. Det som binder ihop allt är mönstret, ett mönster hur vi färdas i staden, konkreta mönster som sammanfogar dessa bilder av Uppsala, säger Astrid Krogh.

I grunden är hon textilkonstnär och arbetar bland annat med att skapa nya textilier av nya typer av varp och inslag, som till exempel långa trådar av optisk fiber. Ett sätt att väva med ljus. Från att väva med ljus till att skriva med ljus, det vill säga fotografera, tycks steget inte långt för denna av ljus och mönster fascinerade konstnär. Själv förklarar hon det med ett mer filosofiskt resonemang.

– Det är the dream of understanding. När jag ligger och kikar upp på stjärnhimlen och ser mönstret, när jag dyker ner i vattnet och ser algerna med sina förgreningar. Det är mönster som bygger upp vår värld och om man förstår matematiken bakom ett mönster förstår man kanske en liten smula av alltet, säger Astrid Krogh.

Vi går till cykelparkeringen till vänster om gamla stationshuset från stan sett. Astrid Kroghs uppdrag gällde till en början endast Centralpassagen men har utökats till att gälla även cykelparkeringen. Där kommer hon att skapa skyltar med olika stadsnamn som Gottsunda, Flogsta och Svartbäcken som ska göra det lättare att komma ihåg var cykeln står parkerad.

Sedan 2016 finns ett medborgarlöfte utfärdat av Uppsala kommun och lokalpolisområde Uppsala/Knivsta om att öka tryggheten och minska brottsligheten på Uppsala central. Mikaela Granath, intendent för offentlig konst tycker att Kroghs ljusverk bidrar till just det.

– Jag tror i allra högsta grad att konsten kan bidra med många dimensioner, det här konstverket längs Centralpassagens långa vägg gör att platsen känns mer omhändertagen och välkomnande, säger hon.

Det står i kommunens förslag till beslut att konstverket ska spegla stadens hjärtslag, vad menar ni med det?

– Det kan man säga handlar om stadens identitet, hur den tolkas. Rytm, som konstverket heter, sitter på en plats, en knutpunkt där många samlas, en pulserande mittpunkt där mycket utgår ifrån. Konst betyder inte alltid att man står stilla, det kan gå ganska fort, som på en tågstation, säger Mikaela Granath. 

Verket beräknas ha cirka 50 000 brinntimmar, vad händer sedan? 

– Då får man byta ut ljuslådorna. Tanken är koppla in verket på ett astrour. Då följer ljuset årstiderna, när det är riktigt mörkt lyser det starkare, vilket blir kostnadseffektivt, säger Mikaela Granath.

I februari invigs konsten i Centralpassagen. Cykelparkeringsskyltarna beräknas komma på plats redan i höst.

Rytm

Brinntiden för konstverket, Rytms LED-belysning är 50 000 timmar. Hållbarheten beräknas vara mellan sju och 15 år beroende på ljusstyrkan som anpassas efter årstid och tidpunkt på dygnet. 

Elförbrukning: Cirka 820 kronor per år beräknat på att verket drar cirka nio kilowatt per dygn och ett elpris på 25 öre/kwH.

Kostnaden för konstverket samt montering i Centralpassagen uppgår till cirka 1 250 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!