NFT-konst ännu inget för Uppsala

Ett digitalt konstverk som ska ge en ögonblicksbild av Sverige har snart premiär. Ännu har ingen föreslagit något liknande i Uppsala.

"FolkFigur" skapat av konstnären Ilja Karilampi, är det första offentliga konstverket i form av en så kallad non-fungible token, NFT, inköpt av Statens konstråd.

"FolkFigur" skapat av konstnären Ilja Karilampi, är det första offentliga konstverket i form av en så kallad non-fungible token, NFT, inköpt av Statens konstråd.

Foto: Ilja Karilampi

Konst2022-11-27 12:00

Konstverket "FolkFigur" är skapat av Ilja Karilampi och ser ut som en troll-liknande figur som reser runt i Sverige på en fågelrygg. Verket refererar till såväl Lagerlöfs berättelse om Nils Holgersson som till den svenska folktron om troll.  

Det är det första offentliga konstverket i form av kryptokonst, en så kallad non-fungible token, NFT. "Icke fungibel" är en term som inom juridiken beskriver saker som inte är utbytbara mot andra föremål. De bör skiljas från saker som är utbytbara mot varandra, exempelvis pengar. En NFT är en unik digital produkt som det går att köpa ett ägarbevis till. En token motsvarar en del i en blockkedja som skapar ett digitalt fingeravtryck. Då kan digitala konstverks originalitet och autenticitet verifieras. 

Anna Ehn, chef för offentlig konst inom Uppsala kommun, tycker att NFT-konsten låter som en spännande teknik men än så länge finns den inte med i den offentliga samlingen.

– Vår utgångspunkt när vi arbetar med konstnärliga gestaltningar är alltid att försöka tillmötesgå konstnärens idéer och förslag både gällande teknik och konstnärligt innehåll så långt det är möjligt. Hittills har ingen föreslagit NFT, men andra digitala tekniker finns med i vår samling.

"FolkFigur" är uppbyggt av miljoner ljuspunkter som baserar sig på statistiken från offentliga databaser med bilder från offentliga webbkameror runtom i landet. Verket lanseras hos Statens konstråd 1/12 kl 17 och på folkfigur.se senare under kvällen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!