Nu ska duken lossas från väggen

Nu pekar det mesta på att Harald Lindbergs väggmålning "Juniskäret" går att rädda. På måndag inleds arbetet med att lossa målningen från betongväggen.

Harald Lindbergs "Juniskäret" och lyftes i säkerhet på måndagen den 27 januari. Bara två mindre skador uppstod i samband med lyftet.

Harald Lindbergs "Juniskäret" och lyftes i säkerhet på måndagen den 27 januari. Bara två mindre skador uppstod i samband med lyftet.

Foto: Ahmet Tirej Kaya

Konst2020-01-31 09:56

Så sent som i december såg väggmålningen i Brantingsskolans aulabyggnad ut att gå förlorad. Den utdömda byggnaden var inte tillräckligt säker för att vistas i och något försök att rädda målningen i det skedet gjordes därför aldrig. I samband med att byggnaden revs skonades dock den aktuella väggen. Planen var att åtminstone göra ett försöka att bevara målningen innan rivningen fullbordades. 

Måndagen 27 januari utfördes operationen med ett lyckligt resultat. Väggen med den cirka 10 x 3 meter stora målningen lyftes bort och placerades i en specialbyggd träställning. Nu har experter undersökt målningen och kommit fram till att det är värt ett försök att rädda den.

– På måndag 3 februari ska konservatorer börja arbetet med att lossa duken från betongväggen. De kommer troligen inte att kunna frilägga duken i ett enda stycke eftersom färgen är ömtålig. Planen är att i stället ta ned den i fem sektioner, säger Anna Ehn, chef offentlig konst på Uppsala kommun.

Hon är förstås mycket glad att det nu ser ut som att det verkligen går att rädda "Juniskäret", som sedan 1960 varit en del av Brantingsskolan. Slutmålet med "Operation rädda Juniskäret" är att kunna montera den restaurerade målningen i den nya Brantingsskolan när den står klar om några år.

– Vi räknar med att friläggningen från väggen tar två veckor. Det arbetet görs på plats i ett tält. Därefter ska duken magasineras, säger Anna Ehn och uppger att kostnaderna ryms i budgeten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!