Uppsala konstmuseum med Daniel Werkmäster i spetsen yttrade sig positivt om både Kaniken och Uppsala slott under remissrundan i slutet av fjolåret.
– Från konstmuseets sida har vi hela tiden haft fokus på våra möjligheter att leverera det som ingår i vårt kommande uppdrag. Som vi ser det skulle både Uppsala slott och Kaniken motsvara våra krav, säger han.
Daniel Werkmäster välkomnar att en majoritet i kommunstyrelsen nu har satt ned foten och att det finns en vision. Som han ser det utgör det paket som S, L och V ställt sig bakom en bra helhetslösning. I den ingår förutom ett nytt och större konstmuseum även möjligheter till en ambulerande konsthallverksamhet plus nysatsningen Uppsala Historiskt Centrum (UHC).
– Jag tror att UHC kan vara positivt för konstmuseet. Många av våra besökare har genom åren efterfrågat den typ av utställningar om Uppsala genom historien som skissas i förslaget, säger han.
Daniel Werkmäster ser stora möjligheter till samarbeten med det nya museet, inte minst när det gäller den pedagogiska verksamheten med sikte på skolgrupper. Någon risk för att konstmuseet kommer att drunkna i allt det nya som tillförs slottet och den intilliggande miljön ser han inte.
– Nej, Uppsala konstmuseum kommer att vara en stor och tydlig del i helheten, säger Werkmäster.
Hade inte Kaniken i centrala Uppsala varit att föredra?
– När det gäller läget har vi varit ödmjuka genom hela processen. Vi väljer att anpassa oss till det alternativ som kommunen anser bäst för helheten, så där har jag inga synpunkter. Det viktiga är möjligheterna att kunna bedriva verksamheten i lokalerna, och där är som sagt alternativen jämbördiga.
Vad händer under åren av om- och tillbyggnad som nu väntar?
– Då får vi tillfälle att verkligen utveckla idéerna med konsthall och temporära projekt. Men även om vi flyttar ut vill vi gärna ha någon form av närvaro på slottet för de aktiviteter som går att genomföra där, men också för att kunna vara en informationscentral för vad som sker och är på gång. Vi kommer också att ägna mycket tid åt att hantera våra samlingar.
Är du kvar som chef för konstmuseet när portarna öppnas 2028?
– Det är långt till dess och man vet ju aldrig vad som händer i livet, men det hoppas jag verkligen.