Ljusverk blir permanenta

När festivalen Allt ljus på Uppsala om några veckor är över släcks inte riktigt alla ljusverk. Tre centrala broar ska fortsätta att lysa.

Det skummande vattnet  under Dombron färgas rött av ljusinstallationen ”Glöd över vatten”.

Det skummande vattnet under Dombron färgas rött av ljusinstallationen ”Glöd över vatten”.

Foto: Staffan Claesson

Konst2019-11-05 13:00

Det är ljusverket "Glöd över vatten" som permanentas och blir en del av Uppsalas stadsbild. De tre broar som berörs är Nybron, Dombron och Eddaspången. Bakom verket står Svante Pettersson på Bjerking i Uppsala.

Tanken är att ljusverket ska bryta av "vattnets strömmande köld med illusioner av allt från svagt flämtande kaminsken till fritt flytande lava", enligt festivalens hemsida. UNT:s konstskribent Sebastian Johans konstaterade å sin sida i en kommentar härom dagen att passagen över Eddaspången "känns som att gå genom en säkerhetskontroll eller en stor kycklinggrill". 

Flera av de ljusverk som genom åren lyst upp Uppsala under novemberfestivalen har permanentats. Bland dem märks "de kinesiska lyktorna" i Bredgränd mellan Dragarbrunnsgatan och Kungsgatan. De lyser med samma röda sken nu som 2014, då de tändes för första gången. 

– Järnbron lystes upp 2016. Det ljusverket blev populärt och ledde till att bron fick ett permanent ljus även om det inte är samma design som under det årets festival, berättar Elin Winberg på arrangören Destination Uppsala.

En annan plats som fick permanent belysning efter den första upplagan av Allt ljus på Uppsala (2008) är Skytteanska valvet.

– Mycket har hänt sedan vi fick festivalen. Numera är fastighetsägare mycket mer medvetna om ljussättning. Det har lett till att byggnader och fasader fått en permanent belysning även om det inte ser exakt likadant som under festivalveckorna, säger Elin Winberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!