Livsfarlig balansakt

Videoverket Tightrope pendlar mellan spänning och meditation. Balanserande över ett stup flyttar en lindansare tavlor och bjuder in till reflektion kring vad ett museum är.

Lindansarkonst. Lindansare rör sig på höga höjder i en videoinstallation på Konstmuseet.

Lindansarkonst. Lindansare rör sig på höga höjder i en videoinstallation på Konstmuseet.

Foto: Rebecka Wigh Abrahamsson

Konst2018-02-20 06:00

Uppsala konstmuseum har köpt in 20 saccosäckar. Där kan besökarna halvliggande titta på Taus Makhachevas 58 minuter långa filmning av en lindansare. Balanserande på en lina förflyttar han 64 tavlor från en bergsknalle till en annan.

Det var svårt att hitta en lindansare som kunde utföra uppdraget. Konstnären besökte många cirkusföreställningar innan hon hittade Rasul Abakarov, som tillhör femte generationen lindansare. Av yrkesstolthet vägrade han att använda säkerhetslina.

Under kommunisttiden bytte provinsmuseerna systematiskt konst med varandra för att alla medborgare skulle kunna ta del av samma konst. Taus Makhacheva intresserar sig för vad som händer med ett konstverk när det införlivas i en samling.

– För Uppsala konstmuseum är det alltid intressant att lyfta frågor om samlingar. Och just nu befinner vi oss i en process där det ska beslutas om man ska ge konsten större budget och bygga nytt eller bygga om, säger intendent Rebecka Wigh Abrahamsson.

Videoverket heter Tightrope och utspelar sig i Taus Makhachevas hisnande vackra hemtrakt Dagestan, en autonom rysk delrepublik. En av tavlorna som lindansaren bär på är en målning som föreställer konstnärens egen morfar, poeten Rasul Gamzatova, på besök hos Fidel Castro. Alla tavlorna kommer från konstmuseet P.S. Gamzatova, uppkallat efter Makhachevas mormor. Hon var museets första chef och den som grundade samlingarna.

– Genom mormodern har Taus fått med sig värnandet om museisamlingar sedan hon var liten, berättar Rebecka Wigh Abrahamsson.

Filmen är vacker, men också läskig eftersom lindansaren inte har säkerhetslina. Man hör hur det blåser och ser hur han skickligt parerar för att inte falla. Det kan tyckas galet och meningslöst att göra ett videoverk som handlar om att förflytta målningar från en bergsknalle till en annan. Dessutom med livet som insats. Men så är det med konst.

– Konst är inte logisk. Den har inget bruksvärde och det finns en skönhet i det, säger Rebecka Wigh Abrahamsson.

Taus Makhacheva själv befinner sig på ett konstnärsstipendium i Mexiko just nu. Hon har haft flera utställningar i Sverige och för tillfället visar 20-årsjubilerande Tensta konsthall det humoristiska videoverket Super Taus, där hon agerar superhjälte klädd i traditionell dagestansk muslimsk klädsel.

Sist hon var på Uppsala konstmuseum var hon inte så känd. Nu är hon mer i ropet. Rebecka Wigh Abrahamsson förklarar varför:

– Vi har en annan relation till minoriteter nu. Taus kommer från en perifer plats både ur ett Moskvaperspektiv och Europeiskt perspektiv.

Hon har följt Taus Makhachevas konstnärsskap sedan hon var här 2014.

– Hon arbetar med angelägna frågor och hittar egna sätt att gestalta. Det finns också en humor och värme i hennes arbeten, säger hon.

Det är Rebecka Wigh Abrahamsson som har kurerat utställningen. I det här fallet, när det rör sig om ett enda videoverk, har det mest handlat om att skriva texter om konstnären och att göra Hårlemangalleriet inbjudande.

– Det blir ett jättehärligt rum att sitta och hänga i. Det är skönt att ha en plats att sjunka ner på, där man kan vila och reflektera i lugn och ro.

Var de 20 sandfärgade och silvergrå saccosäckarna ska förvaras efter utställningen återstår att se.

– Det är en liten utmaning, men det har nog museichefen tänkt på, säger hon och skrattar.

Fakta

Taus Makhacheva

Videoverket Tightrope visas till 14 oktober på Uppsala konstmuseum.

Ryska Taus Makhacheva är främst videokonstnär men gör även skulpturer. Hon är född 1983 och har en master i bildkonst från Royal College of Art i London.

I utställningsrummet kommer två konserter att hållas samtidigt som videon rullar utan ljud: 24/2 tonsättaren och ljudkonstnären Ellen Arbro och 24/3 tonsättaren och musikern Kali Malone.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!