Kulturdebatt
”Konst är ingen lyx. Det är en nödvändighet för att ge näring åt den mänskliga anden och sinnet”, säger Hillary Clinton i en intervju i New York Times när hon tillfrågas om vad hon anser om konstens existensberättigande under den pågående coronapandemin. (SVD kultur 5/10 2020)
Synen på vad som ska betecknas som Konst har förändrats kraftigt bara under de senaste 100 åren och det kan säkert upplevas som både besvärligt och utmanande att försöka tillgodogöra sig samtidskonsten för den som kanske aldrig haft vare sig utrymme eller engagemang för att sätta sig in i utvecklingen.
Paradigmskiftena från romantikens förhärligande minnesfunktion genom modernismens revolutionerande antites med originalitets- och genikult i släptåg, fram till postmodernismens värdenihilism, är sannerligen halsbrytande och kräver en inte så liten insats av konstbetraktaren, inte minst eftersom tolkningen i dag ses som en väsentlig del av verket. Intentionerna bakom dagens offentliga konst är att bjuda in betraktaren till delaktighet, inte att trycka till, vilket naturligt nog ibland kan bli det oavsiktliga resultatet.
En av fördelarna med offentliga konstverk är emellertid att de står kvar där de står och därmed ger betraktaren återkommande möjligheter till att reflektera, fördjupa och kanske också ompröva sina tidigare sanningar. Offentliga konstnärliga gestaltningar bekräftar yttrandefriheten då bildkonstnärer bjuds in (inom ekonomiska, stadsplanemässiga, tekniska men även etiska ramar) att uttrycka sig i våra offentliga rum. I förlängningen innebär detta att vi medborgare också har rätt att ventilera våra åsikter om konstverken. En rättighet som bör tas på allvar.
Om man i vår lokala dagstidning vill kungöra synpunkten att den offentliga konsten tar för mycket av skattebetalarnas medel i anspråk, borde man kanske jämföra med andra investeringskostnader i kommunen. Då skulle det bli uppenbart att konstinvesteringar utgör en mycket begränsad andel och att de underbart inbjudande sittbänkarna på Forumtorget inte överhuvudtaget belastat budgeten för konstinköp. Det förhåller sig nog dessvärre än idag så att det skulle vara stört omöjligt att få gehör för en prislapp om 12 miljoner kronor om det hade gällt ett av kulturnämndens beslut om konstinköp.