Kulturnämnden passerad i konstmuseifrågan

Debatten om ett framtida konstmuseum i Uppsala rullar vidare. Frågan om museets placering har utretts minst två gånger tidigare, skriver Bertil Norbelie (M), ledamot i kulturnämnden.

Har man redan i praktiken bestämt sig för att konstmuseet ska vara kvar på slottet? frågar Bertil Norbelie (M) i debattartikeln.

Har man redan i praktiken bestämt sig för att konstmuseet ska vara kvar på slottet? frågar Bertil Norbelie (M) i debattartikeln.

Foto: Felicia Andreasson

Konst2020-11-09 07:00

Kulturdebatt

2011 kom Håkan Harryssons utredning Nya rum för konsten. Där analyserades konstens roll i Uppsala och förslaget innebar en omdisponering av lokalerna i Uppsala slott. Sedan kom Fastighetsverkets förslag om att gräva ner museet i borggården.   

Inget av detta fångades upp i något beslut. I stället tillsattes en ny utredning som leddes av Jane Nilsson. Hon lyfte fram tre möjliga placeringar: Slottet, kv. Hugin samt kv. Ångkvarn. Vidare föreslogs att insatser på konstområdet omedelbart skulle inledas för att bana väg för en mer aktiv konstaktivitet i Uppsala.

Kulturnämnden ansåg att slottet inte var lämpligt då lokalerna är omöjliga att anpassa och svåra att nå. Därpå begärde kommunstyrelsen att frågan skulle utredas på nytt.

I våras kom så den tredje utredningen i frågan som landade i att behålla museet på slottet. De alternativ – kv. Hugin och Ångkvarn – som också skulle utredas, förkastades på tveksamma grunder. Många protesterade mot förslaget. Genom en märklig remissomgång arrangerades bland annat ett välbesökt möte för allmänheten där det gavs möjlighet att framföra synpunkter, men inte att ställa några frågor. De flesta deltagarna lämnade mötet upprörda utan att ha fått några svar.

Därefter informerades kulturnämnden, vars medlemmar fick muntligt avge sina synpunkter. Genom denna uppläggning blev det således ingen möjlighet för kulturnämnden att på sedvanligt sätt avge ett samlat yttrande. Av det som då framfördes av olika ledamöter var det alldeles tydligt att ett av nämnden beslutat yttrande skulle ha gått emot slottsalternativet.

Nu blev det inte så. I stället fortsätter utredandet och under tiden har ytterligare ett alternativ lyfts in: Kaniken, där Filmstaden finns idag. Platsen är närmast idealisk med tanke på tillgängligheten. Lokalernas lämplighet som konstmuseum kommer att bedömas av den pågående utredningen. 

Vad kan vi då vänta oss att utredningen kommer fram till? Enligt en redovisning av hur arbetet bedrivs kommer vi att få: En bedömning av de olika lokalerna, deras möjligheter och svårigheter och vilken verksamhet som kan erbjudas i de olika alternativen. Vidare berörs möjlig samverkan med olika intressenter samt hur ett framtida konstmuseums omgivning påverkar och påverkas. Dessutom analyseras hur ”Slottsparken kan utvecklas tillsammans med Statens Fastighetsverk”! Slutligen görs en samlad bedömning och ungefärliga kostnader för de olika alternativen.

Man räknar med att kommunstyrelsen i februari ska kunna besluta om vilket alternativ som ska föras vidare. I mars 2021 tänker man sig att ”parkarbete” ska kunna påbörjas.

Vidare förutsätts att kulturnämnden åter ska bli aktivt delaktig i processen. En funktionsplan ska utarbetas tillsammans med kommunledningskontoret. Den föreslås omfatta en vision för verksamheten, vilka behov som finns för olika målgrupper, mervärden, olika rumsfunktioner, teknik, med mera. Detta ska vara klart i april 2021!

Det är fullständigt lysande! Först utreder man olika lokaler. Sedan ska man uppfinna en vision om vad de ska innehålla! På slutet kopplar man på den kulturnämnd vars synpunkter man gjort allt för att inte ta hänsyn till. Till detta en reflektion: Innebär inte tanken att utveckla ”Slottsparken” att man redan i praktiken bestämt sig för att konstmuseet ska vara kvar på slottet? 

Debattera på UNT Kultur

Vill du debattera på UNT Kultur? Din artikel bör vara 3400, 2400 eller 1500 tecken lång, inklusive mellanslag. Debattartikeln måste vara underskriven med fullständigt namn, och kontaktuppgifter ska skickas med till minst en av skribenterna. 

Skicka din artikel till kultur@unt.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!