Som en resa mellan paradiset och helvetet

Gestaltningar av både paradiset och helvetet ingår i Uppsala konstmuseums första utställning för säsongen – "Himlen är blå och solen är en klocka".

Pauliina Turakka Purhonen blickar upp mot skulpturen där hon gestaltar vännen och konstnärskollegan Filippa Arrias.

Pauliina Turakka Purhonen blickar upp mot skulpturen där hon gestaltar vännen och konstnärskollegan Filippa Arrias.

Foto: Göran Sterner

Konst2020-08-28 08:00

Konstnärerna bakom utställningen med det poetiska namnet är Filippa Arrias och Pauliina Turakka Purhonen.

– Vi funderade först på att kalla den "Himmel och helvete", men tyckte att det kändes lite nött och urvattnat. Titeln vi fastnade för klingar vackert både på finska och svenska, säger Filippa Arrias.

Hon och Pauliina Turakka Purhonen är inte bara kolleger utan även vänner sedan länge. De har ställt ut tillsammans en gång tidigare och ser fram mot att få visa sina verk på Uppsala konstmuseum med start på lördagen. Fram till och med 22 november kan verken, som upptar tre rum på museets entréplan, beskådas.

Finländskan Pauliina Turakka Purhonen ställer ut ett flertal av sina karakteristiska tygskulpturer. Ofta är de lek- och uttrycksfulla, men ibland även skrämmande och mörka.

I den textila installationen "Helvetet", utställningens mest omfångsrika verk, utgår hon från de myllrande helvetesskildringar som återfinns i äldre kyrkorum. Resultatet har blivit en tredimensionell fresk med gott om detaljer och blinkningar till Pauliinas egen barndom.

– Jag är prästdotter och växte upp i ett religiöst hem. Spelkorten du ser syftar på det min mormor alltid sa till oss barn: "ni hamnar i helvetet om ni spelar kort", ler Pauliina Turakka Purhonen och pekar på den kortlek som hör till verket.

Även i miniatyrinstallationen "Tre kannibaler" återvänder hon till barndomen. Här gestaltar hon en av sina återkommande mardrömmar som liten flicka. 

– Jag drömde om att tre män kom upp genom ett hål i sjöisen, dödade, styckade och åt upp en av mina systrar. Det var en fruktansvärd dröm som gjorde att jag var livrädd för att somna när jag lade mig på kvällen.

Pauliina Turakka Purhonens tygskulpturer kontrasteras av Filippa Arrias mildare och inte fullt lika expressiva oljemålningar. I ett av rummen finns motiv som hon inspirerats av genom sitt påbrå från Surinam. För henne framstår den lilla republiken i Sydamerika åtminstone på ett sätt som ett paradis.

– Man ska komma ihåg att landet ofta haft diktatorer vid makten sedan självständigheten och att fattigdomen är utbredd. Men samtidigt är Surinam ett exempel på att olika befolkningsgrupper och religioner kan leva sida vid sida i fred. Det är ett verkligt mångkulturellt land, säger Filippa Arrias.

Lördagens vernissage klockan 14 strömmas också direkt på museets Facebooksida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!