Konstgillet bjuder in till höstsalong

Konstnären Anette Wixner väljer ut verk till Gottsunda konstgilles höstsalong på samma sätt som inför utställningar med professionella utövare.

Ylva Stolpe, ordförande i Gottsunda konstgille, och Anette Wixner, utställningskurator för konstgillets höstsalong, pustar ut i en färgglad soffa under förberedelserna inför lördagens vernissage.

Ylva Stolpe, ordförande i Gottsunda konstgille, och Anette Wixner, utställningskurator för konstgillets höstsalong, pustar ut i en färgglad soffa under förberedelserna inför lördagens vernissage.

Foto: Göran Sterner

Konst2019-11-09 10:00

Det sjuder av aktivitet i den stora lokalen Marknaden i Gottsunda centrum på torsdagseftermiddagen. Hammarslagen ekar, det mäts med tumstock och markeras med blyertspenna på väggarna. 

På plats finns ett gäng medlemmar i Gottsunda konstgille med ordförande Ylva Stolpe i spetsen. Konstnären Anette Wixner från närbelägna ateljéföreningen Konstjord är förstås också där. Det är hon som är höstsalongens kurator och alltså har valt ut de verk som ingår.

I dag lördag öppnas den traditionsenliga höstsalongen som pågår fram till och med 24 november med dagliga visningar klockan 14.

– Den här gången är det 28 medlemmar som ställer ut. Ingen som lämnar in till höst- och vårsalongen refuseras. Däremot anlitar vi alltid en utomstående professionell bedömare som väljer hur många och vilka verk av var och en som kommer med, säger Ylva Stolpe.

Anette Wixner, som sedan länge är medlem i Uppsala konstnärsklubb och tidigare i höstas hade en egen utställning på Å-huset, betonar att många av utställarna är mycket skickliga.

– Att välja ut verk till konstgillets höstsalong är egentligen inte annorlunda jämfört med att jobba med till exempel en samlingsutställning där professionella konstnärer ingår. Helheten är alltid viktigast, säger hon.

Det betyder att Anette Wixner kan känna sig tvungen att välja bort riktigt bra tavlor. Verken kanske är för skrikiga, starka eller för svaga på ett sätt som gör att de sticker ut för mycket och inte passar in i den helhet som en kurator eftersträvar.

Den rymliga lokalen är egentligen inte idealisk för konstutställningar. Om det är Ylva Stolpe och Anette Wixner eniga. Väggarna där tavlorna monteras är provisoriska och ger inte verken det enhetliga lugn som de egentligen är värda.

– Under några år hade vi tillgång till en mer central och bättre lämpad lokal mellan matbutikerna i Gottsunda centrum. Då fick vi in många spontanbesökare. Men där ligger det en skobutik nu, säger Ylva Stolpe.

Hon har varit ordförande sedan 2008 och planerar att lämna över ordförandeklubban vid nästa årsmöte. Konstgillet med sina omkring 60 medlemmar har funnits sedan 1984. Under åren har det blivit massor av utställningar, konstresor och ateljébesök. Föreningen, där många av medlemmarna är pensionärer, har också samarbetet med Gottsundaskolan. Det har lett till att man fått in en del riktigt unga nya medlemmar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!