Konsten att plocka fram sin inre höna

Su-En serverar en eftermiddag med flera uttryck. Dans och bildkonst i förening ska gestalta människans förhållande till djur.

Su En är curator för teameftermiddagen på UKK där skulpturer, visuella verk och koreografier med relation tilldjur och kroppslighet ska visas.

Su En är curator för teameftermiddagen på UKK där skulpturer, visuella verk och koreografier med relation tilldjur och kroppslighet ska visas.

Foto: Made Surya D

Konst2020-03-12 19:00

- Vi har skapat en eftermiddag med dans och bildkonst på temat djur och kroppslighet. Det mesta är avpassat så att även barn och barnvagnar kan vara med i publiken, berättar Su-En, som är curator för evenemanget lördag 14 mars på Uppsala konsert & kongress.

Det sker inom ramen för performancekonceptet K.R.O.P.P.  Förkortningen står för koreografi-rörelse-omåttlighet-passion-performance. Vartannat år ordnar den Almungebaserade och internationellt verksamma butoh-konstnären Su-En en internationell festival med utländska gäster. Vartannat år, som i år, blir det en temaeftermiddag med en eller flera lokala konstnärer i samarbete med Su-En Butoh Company.

Årets tema kallar Su-En djur/mänsklig/varelse. Tillsammans med konstnären Maria Nöremark har skapats skulpturer, visuella verk och koreografier med relation till djur och kroppslighet.

Maria Nöremark är inte bara bildkonstnär utan också veterinär, forskare och epidemiolog, verksam i Uppsala.

– Hennes yrke som veterinär innebär bland annat att hon har kommit många djur nära, och i synnerhet sjuka djur, säger Su- En.

– Det gör att hon har mycket speciella kunskaper i hur djuren rör sig och beter sig. Vi kommer att dansa i ömsesidghet till en av hennes skulpturgrupper, "Harar".

Ett annat av Su-Ens projekt kommer att visas som bildspel, "The Butterfly Project".

– Fjärilarna hemma på Haglund skola brukar vara galna i jästa plommon på marken på höstarna. Jag samlade ihop plommonen och flyttade dem till några stenar och inflikade mig själv i verket. Fjärilarna kom i massor, de var så fascinerande, berättar Su-En.

"Chicken project" är ett annat konstnärligt projekt som hon har hållit på med under flera år är. Dansare som vistats på hennes workshops har fått vara i gårdens hönshus för att studera hönornas rörelser.

–  Butoh-dans handlar mycket om att vara i ett djur eller ett föremål. Redan under mina studier i Japan fick jag lära mig stiliserade hönsrörelser, men jag har tagit det med mig och utvecklat det vidare här i Almunge. Om du visste vad som kan komma fram hos en butoh-dansare som plockar fram sin inre höna!

Publiken kommer både att få del av butoh-dansarnas liv som hönor, men också en konstfilm, "Chicken life" som Su-En gjort tillsammans med Rickard Sporrong.

Eftermiddagens avslutande "Dans med kalvar" har en tolvårsgräns, men annars är det fritt fram för nyfikna besökare i alla åldrar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!