Konst som känns i kroppen

Hur känns det att befinna sig inne i en stor plastboll? På Uppsala konstmuseum får ungdomar experimentera med kroppen, uppblåsbara skulpturer och kostymer.

Foto: Staffan Claesson

Konst2016-08-11 13:00

Agnes Lundström kryper in i något som ser ut som en stor hoptejpad genomskinlig plastsäck. Konstnären och pedagogen Moa Lönn kommer med luftpumpen. Snart befinner sig Agnes Lundstöm inne i en stor rund plastboll och följer springande dess väg över Slottets borggård. Några turister skrattar och pekar intresserat. Pokemonspelarna är dock djupt försjunkna i sina skärmar och märker inte det stora klotet som kommer rullande.

Plastskulpturerna är resultatet av tisdagens workshop, den första dagen av tre när ungdomar mellan 13 och 16 år får prova på att arbeta gränsöverskridande med skulptur, kostym och kortfilm på Uppsala konstmuseum. Utgångspunkten är Tamar Ettuns arbete med uppblåsbara skulpturer och hennes samarbete med dansgruppen The Moving Company som skapar performance och filmer. Varje år arrangerar Konstmuseet en prova på-vecka för barn i juni, och en för ungdomar i augusti. Barnveckan brukar vara fulltecknad men till denna workshop har det bara dykt upp tre deltagare. Dessa är dock entusiastiska.

–Jag hade aldrig hört talas om uppblåsbara skulpturer tidigare. Våra blev kanske inte så bra men det gör inget. Det kan vara lite abstrakt, det är ju konst, säger Maxwell Scobie.

I dag ska deltagarna experimentera med kostymer tillsammans med kostymdesignern Tove Berglund. De får använda vilka material de vill för att skapa något som ska gå att ha på sig. Till sitt förfogande har de hela museets konstärsateljé som svämmar över av färger, tyger, burkar och tejprullar. Tove Berglund lånar ut sig själv som mannekäng och snart är hon klädd i en stor plastkjol. Hon ska också få plastmuggar som papiljotter i håret och en tröja gjord av små tejpbollar. Moa Lönn hjälper till och kommer med tips.

– Det är spännande att tränga in i någon annans konstnärskap. Att inte bara titta på konstverk utan att också prova på konstnärens metoder.

Agnes Lundström håller med.

– Att göra själv är mycket roligare än att titta på skulpturer och att lyssna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!