Vi befinner oss vid fontänen på Uppsala slotts borggård. Det är sommarens hittills hetaste dag och det känns som om luften står stilla när Rebecka Wigh Abrahamsson, intendent på Uppsala konstmuseum, och konstnären Alvaro Campo, visar det platsspecifika och på sätt och vis interaktiva konstverket "Eight automated rainbows and the progress of flowers".
– Jag tänker mig att besökaren ska gå runt fontänen och leta efter regnbågarna i den lätta dimma som uppstår, berättar Alvaro Campo.
Det är inte alldeles lätt att upptäcka de optiska fenomenen, man måste verkligen ställa in blicken och fokusera på de gäckande färgbanden som då och då uppenbarar sig i det ytterst fina duggregnet.
– Man kan nog kalla det för flyktig konst, ler Rebecka Wigh Abrahamsson.
Det är hon och museichefen Daniel Werkmäster som i dialog med Alvaro Campos tagit initiativ till utställningen där "regnbågsverket" ingår. I verket på borggården ingår även åtta höga odlingslådor där blommor och andra växter ska få växa till sig under sommaren. Dessutom ingår ett antal konstverk inne i museet i utställningen som bär namnet "Time Observatory (del 1). Verken inomhus går under namnet "The Measure of Change", en titel som går tillbaka till Aristoteles och hans tankar om tiden.
– Det är kring tiden som utställningen till stor del kretsar. Hur mäter vi den, hur ser vi på den och hur upplever vi den? Egentligen har ingen kunnat definiera vad tid är. Det vi människor har gjort är att konstruera system för att försöka fånga den. Klocktiden är bara ett exempel, säger Alvaro Campo.
Om tidens flyktighet åskådliggörs av de gäckande regnbågarna, så kan växterna i odlingslådorna sägas symbolisera ett annat och längre tidsperspektiv – det som krävs för att en späd planta ska växa upp till en ståtlig blomma.
– Jag vill få betraktaren att se på världen med nya ögon och upptäcka sådant man annars tar för givet. Att byta perspektiv är nyttigt och lärorikt, säger Alvaro Campo och håller med om att hans utställning kan ses som en konstnärlig kommentar till ett naturvetenskapligt synsätt.
Det är därför ingen tillfällighet att utställningen också innehåller filmade intervjuer med fyra Uppsalaforskare som kompletterar Alvaro Campos konstnärliga undersökningar av tiden.
""Time Observatory (del 1)" pågår 26 juni–16 augusti.