Någon vernissage har det förstås inte kunnat bli, på grund av coronapandemin. Konstnären Anette Wixner, som kurerar utställningen "Konsteko" på nybyggda Centrum för idrott och kultur (CIK) i Knivsta är ändå entusiastisk över projektet, som hon tog initiativ till efter att ha besökt CIK:s lokaler för första gången.
– När jag var där och tittade såg jag flera utrymmen som skulle kunna användas till konstutställningar, så jag tog kontakt med Knivsta kommun och sökte pengar, säger hon.
"Konsteko" ingår i projektet "Ekokonst" som delas upp i tre utställningsperioder, varav den första öppnade 14 november och kommer att pågå till och med 13 december. Temat är ekologisk hållbarhet. Medverkar i utställningen gör sex konstnärer och två forskare från Sveriges lantbruksuniversitet.
– Folk befinner sig i olika världar, vi blir nördar på våra håll. Vi försöker ge en övergripande bild av ekologisk hållbarhet genom att låta konst och vetenskap mötas, säger Anette Wixner.
Botanikern Mariette Manktelow bidrar med ett föredrag om sju älskade sommarblommor, från ett botaniskt och ett kulturhistoriskt perspektiv. Kemisten och farmacie doktorn Håkan Tunón kommer att prata om medicinalväxter och om sin bok "Hjärtstilla", som illustrerats av konstnären Elisabeth Henriksson, som även ställer ut några av sina verk på CIK.
– Hon har mammograferat växter. Precis som man gör med brösten, men istället för att sticka in tuttarna sticker man in växter, säger Anette Wixner.
Övriga konstnärer vars konst visas på utställningen är Kristina Jansson, Elias Båth, Leicy Olsborn Björby, Annica Danielsson Almén och Adina Almén, varav samtliga utom Leicy Olsborn Björby är medlemmar i Uppsala konstnärsklubb. Under projektets gång presenteras alla konstnärerna i sociala medier, där de bland annat får berätta om hur de ser på hållbarhet.
I planeringen finns också en workshop för barn med julpyssel av återbrukat material men i och med de skärpta restriktionerna för att förhindra smittspridning är det osäkert om den blir av.
– Vi tittar på möjligheter att hålla workshop utomhus, säger Anette Wixner.
Föreläsningarna sänds digitalt och konsten har filmats. Allt går att se på Knivsta kommuns hemsida. Projektet finansieras till största delen av Upplandsbygd.